Kolberg må lytte til Askøy!

I Aftenposten i går kunne vi lese om Askøy kommune utenfor Bergen, som har bestemt seg for å sette ut tyve sykehjemsplasser på anbud på nytt, på grunn av de gode erfaringene de har hatt de siste årene. Askøy styres av Arbeiderpartiet. Kommunen går dermed på tvers av Martin Kolbergs og Jens Stoltenbergs partidekret om at alle sykehjem skal drives av kommunen.

Ravnanger bo- og servicesenter drives av Norlandia. Lederen av helse- og omsorgsutvalget i kommunen, Jan Kåre Stura fra Arbeiderpartiet uttaler at man ikke alltid kan ”være ideologisk når man behandler saker”. Det viktigste, ”både for bestemor og bestefar, er at de får et godt tilbud”, fortsetter han. Vel talt, Stura! Han burde fortelle Jens Stoltenberg noen sannhetens ord.

Det er jo sant som Stura sier, at det å jobbe på et privat sykehjem er som å jobbe på et hvilket som helst annet sykehjem, bare at de har en annen arbeidsgiver. Det er fremdeles kommunen som betaler for tjenesten og kommunen som har ansvaret for at tjenesten holder god kvalitet. På Ravnanger holder de åpenbart god kvalitet, ettersom både brukere og pårørende er fornøyd med tilbudet.

Det positive ved å sette sykehjem ut på anbud er at det blir en konkurranse på kvalitet mellom ulike tilbydere. Beboere og pårørende får anledning til å bestemme hva som er et godt og hva som er et dårlig tilbud. Det er bra! De vet hva de snakker om og hva som passer best for dem. Valgfrihet er et viktig kvalitetsfremmende tiltak i seg selv.

Askøy Arbeiderparti bør ikke bare fortelle Martin Kolberg og Jens Stoltenberg hvordan konkurranseutsetting virker i praksis. De bør også ta seg en tur til rødgrønne Trondheim. Der trenger de sårt et tips eller to. Etter at de kom til makten i 2003 har de rekommunalisert velfungerende sykehjem. Hvorfor?

Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, uttalte på NRK ukeslutt på lørdag at omsorgbehov ikke egner seg for konkurranseutsetting og anbud. Så kan man selvsagt spørre: Hva da med de private barnehagene? De dekker da vitterlig et stort omsorgsbehov. Det hadde ikke vært mulig å nærme seg full barnehagedekning uten private barnehager.

Helga Pedersen mener på sin side at man ikke kan sammenlikne private barnehager med private tilbud innen eldreomsorgen. ”Private aktører er i markedet for å tjene penger. Barnehagesektoren er sterkt offentlig regulert og finansiert”, sier Pedersen. Sterkt offentlig finansiert er også konkurranseutsatte sykehjem, all den tid det er kommunen som betaler regningen uansett hvem som driver sykehjemmet. Vilkårene i anbudet settes av kommunen, og er de samme uansett hvem som driver sykehjemmet. Det er opp til politikerne å bestemme.

Hva er galt med å slippe alle gode krefter til for å dekke et økende behov? Hva er galt med å gi eldre mennesker mulighet til å velge mellom forskjellige tilbud? Hva er forskjellen på private aktører i barnehagesektoren og sykehjemssektoren?

Jeg anbefaler både Pedersen, Stoltenberg og Kolberg en studietur til Askøy kommune. Endelig et Arbeiderpartilag som har skjønt at man må sette gode resultater over retorikken fra Youngstorget. Spørsmålet er: Klarer de å stå i mot presset fra statsministeren? For eldre og pårørende som vil velge selv, så er fremdeles det tryggeste å stemme på Høyre!