Nei til rasisme og fremmedfrykt!

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har slått fast at Ali Farah ble offer for diskriminering da han ble forlatt av helsepersonell i Sofienbergparken. Det er en svært alvorlig konklusjon. I tillegg sier han at handlemåten kan forstås med rasistiske overtoner, og ber Helsetilsynet vurdere påtale i saken. 

På mitt kontor henger et bilde som jeg fikk på introduksjonskurset i Trondheim. Det er et bilde av en gutt. På bildet står det: ”Ett menneske, ikke en representant for en hel kultur”. Jeg synes det sier mye.  

Rasisme og fremmedfrykt skal ikke forekomme i vårt samfunn. Men vi vet at holdningene er der likevel. Det som skjedde i Sofienbergparken var dramatisk, og tilfeldigvis godt dokumentert av tilskuerne. Derfor har det gått sterkt inn på oss. Samtidig legges jobbsøknader gang på gang nederst i bunken fordi søkeren heter Ibrahim i stedet for Ivar. Det burde gå minst like sterkt inn på oss. 

I Høyre er vi opptatt av å behandle hvert enkelt menneske som et selvstendig individ, uavhengig av kjønn, rase, legning eller religion. Vi vil ha et samfunn som gir muligheter for alle. 

Vi burde derfor alle benytte Ali Farah-saken til å gå i oss selv. Er vi forutinntatte i møte med andre mennesker? Setter vi personer i bås uten å se individet? Som politikere må vi også ta et særskilt ansvar. Vi må passe på at vi hele tiden uttaler oss slik at vi ikke skaper grobunn for rasisme og fremmedfrykt. 

I min tid som kommunalminister, under den forrige regjeringen, fikk vi på plass en del formelle verktøy. Vi utarbeidet en lov om etnisk diskriminering, vi utformet en handlingsplan med en rekke konkrete tiltak mot diskriminering, og vi omorganiserte likestillingsombudet til også å omfatte etnisk diskriminering. Dette er viktige tiltak mot fremmendfiendtlige uttrykk, men ikke noe vi kan lene oss tilbake på. Episoden i Sofienbergparken viser oss at vi alle må slåss mot hverdagsrasismen – hver dag.  

For noen år siden hadde vi en ungdomskampanje mot rasisme og fremmedfrykt. Alle partiene stilte seg bak kampanjen og elevene ved skolene våre satte saken på dagsorden. Jeg mener det nå er tid for en ny ungdomskampanje, og vil invitere de andre partiene til å være med på dette viktige arbeidet. Rasisme og fremmedfrykt har ingen plass i vårt samfunn. Hvert menneske er unikt og har krav på å bli behandlet som et individ. Det er noe vi jevnlig må minne hverandre på. 

4 tanker om “Nei til rasisme og fremmedfrykt!”

 1. Kjempebra! Godt du er så tydelig på dette. Hverdagsrasismen er nok dessverre mye mer utbredt enn vi liker å tro, og får stadig eksistere så lenge ingen går inn og korrigerer hele tiden. Det er alle sitt ansvar! Ble helt frelst av å høre deg tale i Sandnes 13.august! Stå på, du er helt topp.

 2. Hei!
  Jeg tror “alle” som er født etter 1970 gjennom skole og arbeidsliv har vært i kontakt med innvandrere. Jeg har selv vokst opp med antirassisme og fremmedfrykt undervisning, og omgått innvandrere daglig. Innvandrer er ingen nyhet lenger så jeg finner ordet “fremmedfrykt” blottet for mening da innvandrere ikke er fremmede lenger. Når det gjelder rassisme så finnes det små miljøer som bekjenner seg til en slik ideologi og det skal tas alvorlig.

  Så til poenget det er en økende skepsis til innvandring i Norge. Undersøkelser viser at de som er mest skeptisk, er unge som har størst kontakt med innvandrere. Det slår bena under begrepet “fremmedfrykt”. Denne gruppen baserer ikke sin skepsis på hudfarge eller rase, men på erfaringer i hverdagen.
  Du finner politi, dørvakter og utrykkningspersonell som er kritisk til innvandringen som foregår. Dette er naboen din, onkelen min, vanlige folk som ikke tror på noen raseteorier, men som har fått en betydelig slitasje på tolleransen etter utallige negative opplevelser med innvandrere.

  Dette er oss, velgerene, vanlige folk som går på jobb og skole hver dag som tenker sånn, mens forskere som Lars Gule og Thomas H Eriksen som sier at alt er vel og ønsker mer av det samme. Jeg ønsker å løse de utfordringene vi allerede har før vi importerer nye.

  Jeg ser den voldsomme stormen du vil høste fra media om du er ærlig på disse tingene, men jeg ønsker virkelig at de ansvarlige partiene tok tak i disse sakene, før vakumet i debatten blir fylt av noe vi ikke ønsker.

  Lykke til med valget!
  Ketil

 3. lykke til, jeg er fr KOSOVO hvit som et laken og senest igår fikk jeg beskjed om å komme meg dit jeg hører hjemme, men jeg er født og oppvokst i norge, hvor hører jeg til da…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *