Hillary dro lasset, men holder det for Obama?

Hele dagen har forventningene sitret både i media og blant folk både på og utenfor det demokratiske konventet; vil Hillary dra lasset for og med Obama? Vil hun klare å appellere til de mange som er skuffet over at ikke en kvinne, og særlig ikke Hillary, blir demokratenes kandidat?

Alle andre talere ble oppvarmingsøvelser (og ikke alle like overbevisende) til det alle ventet på – Hillary Clintons tale.  Og det er ingen tvil om at hun møtte forventningene. Jeg har sett tv-overførte taler av Hillary før, men dette var av en helt annen klasse. Hun appellert til sine velgere om å støtte Obama, men summerte også opp hvilke saker hun har stått for i hele sitt politiske liv og at det var disse sakene  som var viktig og at derfor burde de som hadde stemt på henne  jobbe for de sakene gjennom å stemme på Obama.  Og hun smelte til mot McCain.

Salen var henrykt. Kommentatorene roste talen, men først om noen dager vil man se om Hillary Clinton virkelig leverte velgere til Obama.  For grunnlagstallene er ikke så gode for Obama.

Tidligere på dagen hadde vi som følger det internasjonale leder programmet for gjestene på konventet, bl.a. fått innsyn i  mye av underlagsmaterialet som meningsmålere nær til det demokratiske partiet hadde målt i det siste.  Og det sier at demokratene har mye å jobbe med fremover.

Her er noen eksempler:

Analysen av mediadekningen den siste måneden viser  at Obama har gått fra 2:1 i mediadekning mot McCain til 3:1. Normalt antar man at dette skulle virke positivt for Obama, dekninger har vært overveiende positive. Likevel har ikke denne overlegne mediadekningen virket positivt for Obama. På meningsmålingene har han i samme periode falt i forhold til McCain. I målingen i august  sier så mye som 48% av velgerne  at de hadde hørt for mye om  Obama og for lite om McCain.

I går kommenterte også en av valgekspertene at hvis valgkampen blir om Obama så taper  Obama valgkampen, Hvis den blir mellom Obama og McCain så har Obama en sjanse til å vinne, og hvis valgkampen blir mellom Obama og McCain/Bush så vinner Obama.
Det er en  del av demokratenes agenda å lime McCain og Bush  sammen, noe også Hillary gjorde ganske effektivt i kveldens tale,

En annen viktig hensikt med Konventet er å tegne et klarere og nærere bilde av Obama. Det trengs, for de samme meningsmålingene viser et for demokratene bekymringsfull dårligere resultat på viktige kvalitetsoppfatninger blant velgerne. Her er noen:

Hvem er best skikket til å bli president?
Obama 27%       McCain  54%

Hvem er best skikket til å håndtere kriser?
Obama 36%      McCain 51%

Hvem har det som trengs for å være  President?
Obama 40%      McCain 51%

Hvem er det for risikabelt å velge?
Obama 51%      McCain 38 %

Hvem har flipp-floppet  i politiske saker?
Obama 49%      McCain 27%

Det er slike tall som bekymrer alle Obamas strateger. Selv om Obama er fantastisk til å skape entusiasme rundt seg, selv om mange ser at han er en  potensielt flott og visjonær president så er han for mange velgere et for ubeskrevet blad. Derfor viser også målinger at mange mener det er for tidlig for Obama nå. En rekke analytikere på republikansk side ga i mai da jeg sist var i USA uttrykk for at de trodde Obama ville ha en klar ledelse inn mot konventene, men at det ville jevne seg ut etter dem. Nå forsvant Obamas ledelse før konventene startet og det med 3 ganger så mye mediadekning som McCain i denne perioden.

Obamaleiren har mye å ta tak i og bekymre seg over, det er nemlig langt fra sikkert at det blir noen 2. gang hvis Obama taper i høst. Det er lenge siden  personer som har tapt et presidentvalg får tillit til et nytt forsøk. Kveldens oppvisning fra Hillary var også så sterk at ett nytt forsøk fra henne om 4 år er sannsynlig hvis McCain vinner i høst.

6 tanker om “Hillary dro lasset, men holder det for Obama?”

 1. Etter å ha sett Hillarys tale i går, tenkte jeg som så at de muligens har valgt feil person. Hun lyste opp av sterkt og positivt lederskap.

 2. Vi i Norge håper på et økonomisk oppsving. Så her håper de fleste på… ikke vet jeg! Bare ikke demokratiet i verden svekkes så er det likegyldig for meg hvem som vinner i USA… Vi vet at Russerne nå søker støtte i Kina…. Begge fløyer i USA er på høyresiden i Norsk politikk! Og Venstresiden i Norsk politikk ligger på linje med Russland og Kina! Det er bare midlene som blir brukt imot Russland og Kina som skiller mellom Obama og McCane…! Personlig håper jeg at McCane vinner fordi Obama er ikke snill imot Hillary og forstår derfor ikke å verdsette sine velgermasser på den beste måten… Obama burde valgt Hillary til Visepresident! På samme måte som eventuelt Et Høyre/ FRP samarbeid burde delt ansvaret helt på toppen for å gjøre en sammenligning…

 3. hei

  Hva med å få litt fart på Høyre? Vi er det tredje største partiet nå……og vi er totalt usynlige….etter valget er vi nede på 11-12 %…det er nå det gjelder…nytter ikke med lange seige taler om selvfølgligheter 3 mnd. før valget…kom på banen..nå…det er snart falut å være høyre velger dere er jo jo så tause,usynlige og virker visjonsløse slik det er i dag.
  mvh
  maria

 4. Erna,

  jeg tviler ikke paa at McCain vil foelge samme linjen som cowboyen i Texas hvis han blir valgt. Da er det spoers hvor mange amerikanere som fortsatt vil krige mer ute.

  Nei, det ville vaere fryktelig trist om McCain ble valgt til president.

  Takeshi Saitoh

 5. Hei Erna!
  Ser at du er den eneste norske politikeren som er invitert til begge årsmøtene i USA. Både Demokratene og Republikanerne.

  Vel, det er mer enn hva både statsministeren eller andre i regjeringen eller opposisjonen er invitert til.

  Det gir vel noen viktige signaler om hvem som har mest cred i utandet.

  Jeg leste et sted at Siv Jensen har betalt seg inn hos Republikanerne. Patetisk.

  Stå på Erna!

Kommentarer er lukket.