Cindy McCain – en overraskende historie

1700 personer, hovedsaklig damer, samlet til lunch for å hylle og feire Cindy McCain? Jeg ble sammen med 7 andre kvinner på det internasjonale programmet ordnet inn på et kjempearrangement for kvinner. Ok, jeg var litt skeptisk – hva ville dette være ? Cindy McCain er en vakker kvinne som jeg stort sett har sett stå ved sin manns side. Hva visste jeg egentlig om henne? At hun var rik, hadde arvet penger og var en engasjert mor. I bakhodet mitt var det noen historier om piller som jeg ikke helt husker hva var.

Vi skulle altså på lunch for å hylle henne, et arrangement for å mobilisere både penger og kvinner. Morsomt å se tenkte vi. Og det ble politikk på amerikansk, med stor A. Troskapsløfte til flagget ble avlagt ledet av en av fire tilstedværende medaljevinnere fra OL. En tilsynelatende kjent countrysanger (ikke mitt musikkfelt) ledet an i syngingen av nasjonalsangen etter at både Cindy McCain og Todd Palin (Sarah Palins mann) ankom lunchen. McCain familiens prest ledet bordbønn.  Todd Palin fortalte litt om hvordan hans verden hadde forandret seg på 10 dager, og hvor stolt han var over sin kone. Skuespilleren John Voight talte. Likevel var det Cindy McCain som var stjernen.

I løpet av flere introduksjonstaler ble jeg klar over at den tilsynelatende blyge litt tilbaketrukne kvinnen hadde et enormt humanitært engasjement bak seg. Hun er utdannet spesiallærer og har jobbet som lærer for funksjonshemmede barn. Cindy etablerte og ledet i syv år et amerikanske frivillig medisinsk team for en organisasjon som gir akutt medisinsk og kirurgisk hjelp til fattige og traumatiserte barn i verden. Hun ledet 55 slike reiser til 3. verden og krigsområder i denne perioden. Hun har vært styremedlem for HALO fondet som jobber for å fjerne landminer og destruere våpen i krigsutsatte områder. Hun er styremedlem i organisasjonen SMILE som hjelper barn med leppe og ganespalting over hele verden. Og er medlem av CAREs styre, som er en av de store innen bistandsarbeid i 3. verden.

Og hun sitter ikke hjemme – hun er ute på frivillige oppdrag i noen av de vanskeligste områder i verden. Derfor var to av hennes gjester fra Rwanda, kvinner hun hadde møtt og beundrer for deres historie, overlevelsesevne og ikke minst evne til å tilgi. Hennes egen tale ga og inntrykk av en ydmyk, men levende engasjert kvinne.

Selv om hun fortalte om seg selv, takket de som stilte opp for henne og mannen, så glimtet hun mest til når hun engasjert gav uttrykk for sin støtte til valget av Sarah Palin som visepresident og sin forargelse over medias diskriminerende behandling av henne.  

Amerikansk politikk er annerledes enn norsk, bare det å samle 1700 kvinner til en lunch for å treffe og hylle ektefellen til en presidentkandidat  er spesielt, men det er en kjent sak at førstedamene har stor betydning i det Hvite Hus. I utgangspunktet hadde  jeg et mye mer positivt bilde av Michelle Obama enn av Cindy McCain. Det har jevnet seg betydelig ut i dag. Cindy McCains far bygget seg opp en formue, men datteren er ingen blasert, bortskjemt dame. Hun er en ekte engasjert humanist som slåss for barns fremtid og helse i hele verden, som har brettet opp ermene og arbeidet ute i felten, ikke bare donert penger.

Så får det heller være at lunsjen ble innledet med en forrett av jordbærsaus rørt ut i champange……rosa var det i hvert fall.