Med Stoltenberg vokser helsekøene

Siden 2006 har helsekøene i Norge økt med 36 000 mennesker – minst. Sannsynligvis er tallet mye større. Hvorfor i all verden er det ikke større debatt om dette?

Dere husker sikkert valgkampen for snart fire år siden; Høyre var kalde og kyniske, mens Jens Stoltenberg var snill og god og ville ha ”velferd fremfor skattelette”.

Det rare er: Med Høyre-politikk klarte vi både å gi skattelettelser og å skape velferd. Med Ap i regjering har vi fått både økte skatter og dårligere velferd på mange områder. Og det finnes vel knapt noe som er viktigere i velferdsstaten enn gode og trygge helsetjenester? Den brutale virkeligheten er at etter fire år med Høyre i regjering var helsekøene redusert med 85 000 mennesker. Etter tre år med Stoltenberg har køene vokst med 36 000. Ja, antakelig er tallene enda større.

Ap har ikke brukt de gode årene i norsk økonomi til å rydde opp i dette. Tvert imot, de har rotet det til. Eller for å si det på en annen måte: De har bevist at penger er alt de har hatt nok av. Det de har manglet, er ideer for å få det til og vilje til å gjennomføre en bedre politikk.

Det var forresten derfor Høyre ga Statsministeren noen rødvinsflasker av 2000-årgangen i 50-årsgave på mandag; vi likte rett og slett den litt modigere og mer moderne versjonen av Jens Stoltenberg fra 2000 bedre enn han som har innyndet seg hos SV, Sp, Fagforbundet og andre som drømmer seg tilbake til 70- tallets regulerte og mislykkede velferdsstat.

Onsdag klokken 13 legger Høyres programkomité frem sitt forslag til nytt stortingsvalgprogram. Det programmet preges både av vilje til å prioritere de viktigste oppgavene og av mot til å ta i bruk nye løsninger. Mitt mål er å få Høyre i regjering etter valget til høsten. En av våre aller viktigste oppgaver blir å rydde opp i helsevesenet. Det rødgrønne svaret har vært et løfte om å legge frem en stortingsmelding.

Høyres svar er bl.a å ta i bruk private helsetilbud for det offentliges regning, å sikre at alle uavhengig av egen økonomi skal få muligheten til å ta i bruk private helsetilbud, å kjøpe nødvendige helsetjenester utenlands, å innføre en kvalitetssertifisering av norske sykehus og å sikre åpenhet om kvaliteten ved sykehusene.

Høyre har bevist at vi er i stand til å kutte helsekøene dersom vi får regjeringsmakt. Etter fire år med Aps helsepolitikk har vi fått en kvart million mennesker i helsekø. Høyre vil nok en gang få gjort noe med helsekøene, ikke bare å snakke om dem!