EUROPA STYRKET UT AV KRISEN

Onsdag og torsdag denne uken er jeg i Warszawa på kongress i vårt europeiske parti European People’s Party, sammen med blant andre Fredrik Reinfeldt, Angela Merkel og Nicolas Sarkozy. Kongressen skal vedta EPPs program til Europaparlamentsvalget i juni.

Overskriftene i dokumentet avslører at det ikke er så stor avstand mellom Europa og Norge som noen vil ha det til:

  • Vi vil skape velstand for alle
  • Vi vil gjøre Europa til et tryggere sted
  • Vi vil bekjempe klimaforandringene
  • Vi vil takle den demografiske utfordringen
  • Vi vil forene Europa på den internasjonale arenaen

Jeg registrerer at Lars Sponheim mener at EU for tiden er svært lite, fordi det er fokusert på seg selv og den økonomiske krisen. Jeg mener tvert imot at det arbeidet EU-landene nå gjør for å samordne sin respons på krisen er svært viktig. Vi vet fra mellomkrigstiden hvor galt det kan gå når land møter kriser med proteksjonistiske tiltak. Jeg er glad for at EPP så sterkt retter fokus mot tiltak for å redde og styrke velstanden for alle europeere, og jeg tror det er riktig budskap inn i valgkampen.

Men vi skal også være løfte blikket utover den umiddelbare krisen. I 2009 markerer vi 20-årsjubileet for Berlinmurens fall. Kongressen er altså i Warszawa i Polen, et av EUs nyeste medlemsland. Kongressen finner faktisk sted i Kultur- og Vitenskapspalasset, et bygg som ble gitt i gave til folkerepublikken Polen av Josef Stalin.

I rommet hvor det polske kommunistpartiet holdt sine kongresser og styrte det polske folket med jernhånd, skal nå over 700 europeiske konservative og kristeligdemokrater høre på Lech Walesa, mannen som utfordret kommunistregimet, og diskutere et felles valgprogram.

Det er det historisk sus over!

Kultur-og vitenskapspalasset i Warszawa
Kultur-og vitenskapspalasset i Warszawa