EUROPA STYRKET UT AV KRISEN

Onsdag og torsdag denne uken er jeg i Warszawa på kongress i vårt europeiske parti European People’s Party, sammen med blant andre Fredrik Reinfeldt, Angela Merkel og Nicolas Sarkozy. Kongressen skal vedta EPPs program til Europaparlamentsvalget i juni.

Overskriftene i dokumentet avslører at det ikke er så stor avstand mellom Europa og Norge som noen vil ha det til:

 • Vi vil skape velstand for alle
 • Vi vil gjøre Europa til et tryggere sted
 • Vi vil bekjempe klimaforandringene
 • Vi vil takle den demografiske utfordringen
 • Vi vil forene Europa på den internasjonale arenaen

Jeg registrerer at Lars Sponheim mener at EU for tiden er svært lite, fordi det er fokusert på seg selv og den økonomiske krisen. Jeg mener tvert imot at det arbeidet EU-landene nå gjør for å samordne sin respons på krisen er svært viktig. Vi vet fra mellomkrigstiden hvor galt det kan gå når land møter kriser med proteksjonistiske tiltak. Jeg er glad for at EPP så sterkt retter fokus mot tiltak for å redde og styrke velstanden for alle europeere, og jeg tror det er riktig budskap inn i valgkampen.

Men vi skal også være løfte blikket utover den umiddelbare krisen. I 2009 markerer vi 20-årsjubileet for Berlinmurens fall. Kongressen er altså i Warszawa i Polen, et av EUs nyeste medlemsland. Kongressen finner faktisk sted i Kultur- og Vitenskapspalasset, et bygg som ble gitt i gave til folkerepublikken Polen av Josef Stalin.

I rommet hvor det polske kommunistpartiet holdt sine kongresser og styrte det polske folket med jernhånd, skal nå over 700 europeiske konservative og kristeligdemokrater høre på Lech Walesa, mannen som utfordret kommunistregimet, og diskutere et felles valgprogram.

Det er det historisk sus over!

Kultur-og vitenskapspalasset i Warszawa
Kultur-og vitenskapspalasset i Warszawa

2 tanker om “EUROPA STYRKET UT AV KRISEN”

 1. Det er litt typisk for deg Erna – ta opp den debatten som store deler av det norske folk to ganger har sagt nei til.

  Når skal dere politikere slutte å tråkke folket på tærne med dnne saken? Vi har sagt NEI til EU.

  Det er tullet å ta opp igjen den debatten fordi noen var fopr unge til å stemme. Har dere tenkt å ta folkeavstemning en gang hver generasjon – også etter at et miniflertall en gang skulle komme til å si ja? Hva om neste generasjon igjen har flertall for nei? Du forteller meg med denne saken at EU er viktig for H – istedenfor å fortelle at dere vil høre på folket dere angivelig skal representere!

  Konsentrer deg om det som teller for FOLKET (ikke bare for dere som er på tinget)! Vær våre representater – ikke forbyndere! Vis at H er mer demokratisk enn Ap (Avgifts-&besservisser-sosialistene).

  Frp og Ap vinner frem fordi de tar opp sakene som folk flest er opptatt av. H gjør ikke det nasjonalt – som du her viser. Men på lokalplan tar dere makten – hvorfor det – jo der er dere “ufarlige” i forhold til f.eks EU – og der har dere nærhet til folk flest!

  At V på sitt lansmøte gjør det samme bør ikke være noe argument – de er jo et miniparti og H ønsker vel ikke å havne i gruppe med dem?

  H kunne være det konservative partiet som ikke var ekstremt (der de høyre-ytterligeående ikke følge seg slik vel som i FrP). Et konservativt parti som ikke var liberalistisk. Men dere holder på å degenere til et sentrumsparti med liten egen profil.

  SNU før det er for sent – det er ingen skam!

  Hilsen tidligere høyrepatriot (og stadig mer motstander av EU)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *