Norden samles i EU

Islands regjering overleverte i dag sin søknad om EU-medlemskap til Sveriges statsministerv- og EUs formann dette halvåret Fredrik Reinfeldt. Klarere kan det vel ikke demonstreres at Norden nå samles i EU.

Når islendingene nå ønsker å gå ut av EFTA og over i EU, er det bare Norge og Liechtenstein igjen i denne nokså underlige EØS-konstruksjonen. Ingen vet om avtalen, som sikrer oss tilgang til EUs markeder, vil overleve. I tillegg er Island en fiskeristormakt. Med Island som EU-medlem vil norske fiskeprodukter møte tøffere konkurranse fra tollfrie islandske produkter, og norske kvoteforhandlere vil møte et Island med hele EU i ryggen. Å tro at dette ikke får konsekvenser for oss, er litt som å tro på Julenissen.

I femten år har de fleste norske partier hvilt seg på EØS-avtalen. Men nå står den på spill. Vi må være klare til å ta en ny debatt om Norges forhold til Europa i neste stortingsperiode. Stillheten fra Norges to største partier, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, er overraskende og skremmende. Jeg har utfordret både Jens Stoltenberg og Siv Jensen til å si at de kan være med på å sende en medlemskapssøknad i neste stortingsperiode. Arbeiderpartiet nekter å svare på om de allerede har bundet seg til fire nye år uten EU-debatt. Siv Jensen kaller EU i dag en «ikke-sak». Hvis du mener at EU faktisk ER en viktig sak, vet du i hvert fall hva du har å forholde deg til.

EU-saken er viktig fordi den sier noe om hva Norge skal være og hva Norge vil. Høyre ønsker et fremtidsrettet Norge som deltar internasjonalt, både politisk og økonomisk. De store utfordringene vi står overfor er for store for ett land å håndtere alene. EU har sikret freden og demokratiet i europeiske land, tatt førersetet i WTO-forhandlingene og i arbeidet for å redde klimaet. Har man politiske visjoner og ønsker om å påvirke utviklingen er EU en av de viktigste arenaene å delta på. Vi ønsker å være med, sammen med våre venner i Norden.