98 dager igjen: Bedre mammografi

Bloggserie i valgkampen
På lørdag var det 100 dager igjen til valglokalene stenger og velgernes avgjørelse er tatt. Jeg har laget meg en liten ambisjon om å bruke bloggen min til å kommentere aktuelle saker i valgkampen, og for å skrive om hvordan valgkampen går de neste 98 dagene. Tar forbehold om lavere aktivitet i sommerferien. 🙂

98 dager igjen: Bedre mammografitilbud?

I går dokumenterte Aftenposten at situasjonene rundt mammografi i Helse Sør-Øst var akkurat slik jeg beskrev det i partileder debatten på NRK på torsdag. Etter at helseforetaket i fjor reduserte kjøp av mammografitjenester fra private røntgeninstitutt har køen økt til tre måneders ventetid. For oss som har kommet i den alderen at vi blir innkalt i det nasjonale programmet og ikke har mistanke eller kjent en kul, så er det ikke så farlig å vente i tre måneder. Men for dem som har fått mistanken selv, er det en stor psykisk og fysisk belastning å vente. I tillegg er det at kreften blir oppdaget tidlig vært avgjørende for de gode resultater vi de senere årene har fått på overlevelse av brystkreft.

Loan Tran oppdaget en kul i brystet, og fikk beskjed om at hun kunne få time til brystkreftsjekk med mammografi om tre måneder. Hun orket ikke vente, betalt omtrent 10.000 kroner for å få gjennomført mammografi og ytterligere diagnostistikk ved Aleris. De fant en. 2.5 cm kreftsvulst, med aggressiv kreft. Etter dette kom hun raskt til operasjon ved Drammen sykehus.

Jens Stoltenberg kommenterte ikke mitt innlegg i NRK Debatten om mammografisituasjonen, men fortsatte å snakke om hvor bra kreftomsorgen er i Norge samtidig som han hevdet at Høyres ønske om sterkere pasientrettighetene og valgfrihet var en trussel mot de offentlige sykehusene.

Jeg mener fritt behandlingsvalg for pasienter med behandlingsrett er nødvendig. Da ville Loan Tran sluppet å betale 10.000 for å sjekke kulen i brystet sitt. Og enda viktigere, de kvinnene som ikke har råd ville sluppet å vente i tre måneder i engstelse, og i verste tilfelle – sluppet å komme for sent til behandling.

6 tanker om “98 dager igjen: Bedre mammografi”

  1. Høyres forslag er mye mere effektivt enn AP`s – ingen tvil om den saken. Det underlige er at ikke AP ser at de faktisk opprettholder forskjellen på de med og uten ressurser i mye større grad enn det de beskylder H for å gjøre. Når dere kommer til regjeringskontorene til høsten håper jeg dere vil besøke sykehusavdelinger UANMELDT slik at det korrekte bildet kommer frem. Ikke slik man gjør det i dag, hvor alt er lagt til rette, de “feil” rommene har lukkede dører og personalet er kvalme efter besøket og lureriet de føler de må være med på. Er det noen som kan gjøre dette er det du Erna! 🙂

  2. Helt enig her, Erna, og det gjelder ikke bare mammografi. Dette gjelder i høyeste grad også MR, CT og vanlig røntgen. Fakta er at Helse Sør-Øst (og helt sikkert de andre HFene) har satt et tak på hvor mange rtg/MR/CT/Mammografi de betaler for pr måned. Kapasiteten hos tilbyderne f.eks Unilabs, Aleris og Curato er mange ganger høyere enn det de får lov til å gjøre av HF. Dermed får man en situasjon hvor de med penger kan kjøpe seg ut av køen (og ære være dem som gjør/har råd til det!) mens de som ikke har råd må vente. Vi har et praktisk eksempel jeg kjenner godt til: En pasient blir i mai henvist til MR av knær pga sterke smerter. H*n må sykmeldes mens h*n venter på å finne ut hva som feiler knærne. H*n får time i september. Altså 4 måneder senere. Dette er forhåpentlig ikke dødelig slik som eksempelet med mammografi, men i ventetiden går altså pasienten til sin store frustrasjon sykmeldt og koster samfunnet flere titalls tusen kroner. Pasienten fikk tilbud om å betale 5000 kr for undersøkelsen privat, da kunne h*n få time neste uke, men det hadde ikke vedkommende råd til. For å spare HFet for en kostnad på 5000 kr, belastes altså NAV med det mangedobbelte. Er det ikke til syvende og sist samme lommebok? Skattebetalernes penger? Pasientens penger, faktisk.

    Pasienten kom i dette tilfellet med på statistikken over langtidssykemeldte pasienter – ikke fordi h*n hadde behov for tiden for å bli frisk, men fordi h*n gikk og ventet på en undersøkelse som kunne vært gjort uka etter henvisning. Dette er ikke fornuftig bruk av våre skattepenger, og det er ikke fornuftig bruk av pasientens tid. I tillegg vet vi jo ikke hva resultatet av undersøkelsen blir – kanskje pasienten flyttes over i en ny kø for operasjon? Kanskje sykehuset har brukt opp “kvoten” for denne typen operasjoner slik at pasienten igjen blir ventende flere måneder lengre enn strengt tatt nødvendig? Vil den lange ventetiden for undersøkelse og behandling gjøre at man trenger et større inngrep når man kommer så langt? Kanskje ikke i dette spesifikke tilfellet, men i mange tilfeller blir det konsekvensen. Større kostnader både ved operasjon og ev. opptrening etterpå blir gjerne resultatet når inngrepet er større enn det kunne vært. For enkelte blir også tilstanden/smertene kroniske mens de venter på å finne ut hva de feiler – og uføretrygd er neste stopp. Med raskere undersøkelse og behandling kunne vedkommende vært i jobb… (Dette er også hentet fra et faktisk tilfelle).

    For meg ser det ut til at staten kniper inn på småpengene i den ene hånda og skuffer ut store sedler med møkkagreip med den andre…!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *