94 dager igjen – Rema 1000 og revmatisme.

Det er forskjell på revmatisme og Rema 1000 slo Audun Lysbakken fast i partilederdebatten på Nrk i forrige uke. Morsomt sagt. Selvfølgelig er sykehuset og helsespørsmål mer komplisert enn dagligvarer. Hans brodd var at markedet ikke kunne løse helseutfordringer, det er også riktig. Likevel er det like viktig og riktig at private selskaper og markedet blir nødvendige bidragsytere for å sikre enda bedre behandling i årene fremover.

Og revmatisme er et godt eksempel . Det slo meg i går morges da deltok jeg i debatt med helseminister Jonas Gahr Støre på Helseindustrikonferansen . Før debatten startet ble det vist noen kortfilmer hvor en dreide seg om hvordan ny biomedisin hadde gitt revmatikere med store plager, bedre helse og mulighet til å mestre hverdagen . Mange har fått mulighet til fortsatt å delta i arbeidslivet.

Medisinene er resultat av årelang forskning . År med utprøving og testing, år hvor bedriften investerer mye penger, arbeidskraft og tid i håp om å finne en medisin som virker. Selvfølgelig gjør de det og for å tjene penger. Men den ubehagelige sannheten for Sv må være at markedsmekanismene, muligheten til og å tjene penger faktisk løfter oss fremover.

På grunn av det er ikke revmatisme i dag en sykdom som er identisk med store smerter og uføretygd. Selv om diagnosen er alvorlig kan man se frem til aktive, smertefrie år. Derfor mener jeg vi må bruke alle de gode kreftene for å løse flere sykdomsgåter fremover. Da må vi dyrke frem bedre samarbeidsmodeller for medisinsk forskning, mellom industrien, akademia og sykehusene. Ikke å tro at markedet og private krefter er viktige samarbeidspartnere, er det samme som å bremse helseutviklingen.