Vi heier på de unge!

ungdomsbedrift4ny (2)Etter å ha besøkt NM for ungdomsbedrifter er jeg ikke det minste bekymret for fremtidens gründere her til lands.

Glupe oppfinnelser, smarte tjenester og teknologiske nyvinninger jeg aldri har sett maken til: Mangfoldet var stort og kreativiteten blomstrende da Norges beste ungdomsbedrifter var samlet til norgesmesterskap på Lillestrøm forrige uke.

Ungdomsbedrifter er virkelig et godt tiltak som utfordrer elever og studenter til å tenke nytt og skape verdier.

Det trenger Norge.

Etter besøket i den yrende utstillingshallen er jeg ikke lite imponert over ungdommens kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

En fortøyningsløsning som følger tidevannet, en gripepinne som kan gjøre hverdagen for funksjonshemmede enklere, skreddersydde hundeklær og et ekte bergensk regntrekk for å dra over tursekken var blant produktene jeg fikk se.

ungdomsbedrift3
UB Trekk fra Amalie Skram videregående skole i min hjemby Bergen hadde latt seg inspirere av det velkjente regnværet da de utviklet sitt produkt. Alle foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Gjennom lokale messer hadde 74 ungdomsbedrifter kvalifisert seg til den nasjonale finalen, mens det bare var én fra hvert fylke som konkurrerte om hederstittelen «Norges beste ungdomsbedrift 2016».

Mesterskapet ble holdt i regi av Ungt Entreprenørskap (UE), som regjeringen støtter med nær 28,3 millioner kroner i år. Det er ikke uten grunn bevilgningen ble økt fra 2015. Entreprenørskap er viktig for å utvikle fremtidens næringsliv. UE bidrar både til å pirre interessen og utvikle kompetansen hos ungdommen.

Dette skoleåret har 10 740 elever i videregående skoler drevet ungdomsbedrift. Elevene starter og driver sine egne bedrifter med lærer som veileder og mentor fra næringslivet.

Elevene utvikler forretningsideene selv, de produserer og markedsfører varene og tjenestene, de utarbeider budsjetter og fører regnskap – og sist, men ikke minst – de jobber sammen i team for å oppnå resultater.

ungdomsbedrift2
Brød-rett-hjem UB fra Stranda tilbyr både glutenfrie og vanlige brød -levert, som navnet sier, rett hjem.

Gode gründere er viktig for å styrke Norges konkurransekraft. Det trenger vi i den omstillingen Norge nå står i.

Vi må skape nye arbeidsplasser som kan bidra til å sikre velferden vår også i fremtiden.

Næringsminister Monica Mæland og finansminister Siv Jensen la i fjor høst frem vår nye gründerplan, hvor enklere tilgang på penger, kompetanse og nettverk er blant hovedgrepene.

Les mer: Enklere å lykkes som gründer

Regjeringens rekordsatsning på forskning og innovasjon fremmer omstilling, øker aktiviteten i økonomien og styrker sysselsettingen. Det er avgjørende i en tid hvor den fremste vekstmotoren i økonomien vår har svekket seg noe.

ungdomsbedrift1
Sammen med gründer i Moods of Norway Simen Staalnacke, Ungt Entreprenørskap-styreleder Maalfrid Brath og LOTEL-gründer Oscar Hellenes.

Jeg blir stolt og imponert når jeg ser hva ungdomsbedriftene får til.

Deres kreative løsninger vitner om pågangsmot og evnen til nytekning og skaperevne.

Det er slik fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt.

Av mennesker som tør å ta en sjanse – og som satser på egne evner, ideer og ressurser.

PS! Gratulerer så mye til HidePark UB fra Kristen videregående skole Trøndelag med den aller gjeveste prisen! Elevene fra Trondheim-skolen skal dermed representere Norge på EM i Sveits i sommer.