Ferielandet Norge fascinerer flere

FullSizeRender-3
I Trollfjorden om bord i Nordlandsjekta Brødrene med Sindre.

Fjord og fjell, bygd og by. Det er aldri langt mellom postkort-motivene i Norge. Stadig flere turister får øynene opp for alt vi har å tilby. Og det er bra, for i et Norge i omstilling blir reiselivsnæringen viktigere.

I fjor sommer avsluttet jeg ferien i Lofoten og Vesterålen. Rorbuene på Reine, den særegne atmosfæren i Nusfjord og den fantastiske Hauklandstranden er noe helt for seg selv.

Fjellene som stuper rett ned i Trollfjorden i Hadsel kan ta pusten fra noen hver.

Nordnorsk reiseliv rapporterer om økende interesse for landsdelen blant nordmenn, men det er blant våre internasjonale gjester økningen er størst.

Det er ikke uten grunn optimismen i den norske reiselivsnæringen er stor.

IMG_0379
Stadig flere turister setter kursen for Norge. Innflyvningen til min egen hjemby Bergen er ikke akkurat lite imponerende!

Fjoråret ga rekordresultater. I 2015 var det 31,6 millioner gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder, fire prosent mer enn året før. Turister som bodde kommersielt og på Hurtigruten brukte 68,6 milliarder kroner i forbindelse
med reisen. De var også i større grad enn tidligere fornøyd med besøket og ønsker å anbefale Norge som ferieland til andre, melder Innovasjon Norge.

Nå i år varsler én av tre reiselivsbedrifter at de tror sommersesongen 2016 blir enda bedre. Det viser NHO Reiselivs ferske økonomibarometer.

På landsbasis var det de utenlandske gjestedøgnene som stod for den største økningen i fjor – en positiv utvikling som har fortsatt inn i dette året.

Det er verdt å merke seg at veksten i overnattinger hittil i år først og fremst skyldes økende ferietrafikk.

Å se at turismen blomstrer i en periode der oljebremsen har fått yrkestrafikken til å avta er gledelig.

En annen tydelig trend er at Norge gjør det stadig sterkere som reiseland også utenfor sommersesongen. Vinterturismen har økt klart fra så godt som alle land, både store og små markeder.

Siden i fjor er kronekursen blitt noe svakere, samtidig som god markedsføring gjennom mange år bærer frukter. Ferie-Norges mange kvaliteter er blitt bedre kjent utenlands. Det gir avkastning!

Nord-Norge skiller seg særlig positivt ut på statistikken. Hittil i år topper noen av landets nordligste byer mange statistikker for Hotell-Norge. Romkapasiteten i Tromsø og Bodø økte mest i hele landet, med nærmere 20 prosent. Svært mange av de nye hotellrommene ble også solgt.

I vinter var det til tider så mange turister som kom til Ishavsbyen for å se blant annet nordlyset at overnattingsstedene var fullbooket.

Reiselivsnæringen blir stadig viktigere i et Norge i omstilling – i et land hvor vi skal finne flere bein å stå på for å finansiere velferden vår.

FullSizeRender-3
På Hauklandstranden i Vestvågøy kommune i Lofoten i fjor sommer. Det er lett å forstå at turistene lar seg begeistre!

Regjeringen vil legge frem en egen stortingsmelding om reiseliv nå i høst. Det er 15 år siden forrige reiselivsmelding. I løpet av disse årene har det skjedd store endringer, og det er på tide å oppdatere rammebetingelsene for næringen fremover.

Det viktigste vi kan gjøre for å tiltrekke oss flere turister er å skape attraktive opplevelser. Vi må kombinere natur med aktiviteter, historie, kultur, attraksjoner og matopplevelser. Internasjonalt blir konkurransen om turistene stadig tøffere, så vi kan ikke bare nøye oss med å vise frem spektakulære fjelltopper, elgskilt og midnattssol.

Når det er sagt, så er Norges største konkurransefortrinn internasjonalt nettopp naturen, fjordene og fjellene.

Men det er ikke lenger nok.

Det er derfor avgjørende å føre en aktiv reiselivspolitikk også i årene som kommer, når det gjelder både utvikling, kompetanse og markedsføring.

Allerede da Monica Mæland tiltrådte som næringsminister – og dermed også reiselivsminister – varslet hun bedre løsninger for et sterkere reiseliv.

FullSizeRender
Skaidikroa i Kvalsund kommune – et knutepunkt for både turister og fastboende i Finnmark. Jeg var innom tidligere i juli.

En viktig del av regjeringens prosjekt handler om å gjøre hverdagen enklere – både for enkeltmenneskene og for bedriftene.

Det er ikke minst viktig for de mange små- og mellomstore bedriftene våre – som nettopp reiselivsnæringen er full av.

Helt sentralt står arbeidet med å bedre den norske konkurransekraften, én av regjeringens åtte hovedsatsinger. Det er avgjørende for å hevde seg i en stadig tøffere global konkurranse

Vi har senket skattene til et nivå som er mer på linje med land vi konkurrerer med. Reduksjonen i formuesskatten er viktig for mange norskeide bedrifter. For eksempel får utenlandske hotellkjeder som etablerer seg her en konkurransevridende fordel ved at de slipper unna. Vi har også fjernet arveavgiften, som har vært en bekymring for mange av de familieeide bedriftene i næringen.

Vårt historiske samferdselsløft gir også både turister og næringsutøvere tryggere og enklere ferdsel i vår vakre natur.

Regjeringen skal jobbe videre for å sikre gode og forutsigbare rammebetingelser for reiselivsnæringen.

FullSizeRender-2
Vakre Rosendal i Kvinnherad i Hardanger.

Noen opplevelser er imidlertid ubetalelige.

Minnene fra barndommens ferier i Hardangerfjorden – ett av de vakreste steder jeg vet om – vekkes ofte til live.

Det var kyr og hesjing, bading og båtturer, regndråper på taket på utedoen og strålende sol på stranden.

Nå er sesongen i full gang, og jeg skal også i år være litt turist i eget land.

Ta vel imot de reisende som kommer hit! Ingenting er bedre norgesreklame enn vennlige smil og gode møter.

5 tanker om “Ferielandet Norge fascinerer flere”

 1. Flott artikkel! Vi ferierer i Norge. Landet er utrolig vakkert. Prikken over. I’en ville være mat av god kvalitet de fleste steder, ikke ta ågerpriser selv om det kommer mange turister.

 2. Skattenivået er en viktig del av å legge til rette for små bedrifter, og en vesentlig kostnadsfaktor for dem er et stadig voksende byråkrati. Byråkratiet er kostnadskrevende både ved lønnskostnader og ikke minst finurlige avgifter og regler som gjør det komplisert og dyrt for bedriftene å utføre sitt virke. Dette bør Høyre, sammen med FrP, ha en ambisjon om å gjøre noe med ved å redusere byråkratiet og fjerne en mengde tåpelige og unødvendige regler. Utviklingen under den sittende regjeringen så langt er skuffende.

 3. Godt skrevet om ferielandet Norge! Jeg har vært mye i både Vesterålen/Lofoten og Hardanger pga. slekt begge steder, og er enig i at dette er vakre steder. Vil også trekke frem de vakre fjordene våre, som Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, og ikke minst Stadhalvøya og Selje i Nordfjord. Her er det utrolig vakkert, like fine strender som i Lofoten og mange fine fjelltopper, Selja kloster, Vestkapp-platået som burde kunne bli like stort som Nordkapp, samt et heftig og eksotisk vær på høsten/vinterstid (“storm ved Stad”). Men her er det absolutt et uutnyttet potensiale hvor man ikke har lykkes med turisme på samme måte som andre lignende steder i landet. I stortingsmelding om ny Nasjonal transportplan som kommer til våren håper jeg at regjeringen vil grønt lys for å bygge verdens første skipstunnel i dette området. Det er mange gode grunner til å bygge denne tunnelen; redusere verditap i fiskerinæringen, få mer gods fra veg til sjø, redusere risikoen for ulykker på det fryktede Stadhavet, binde sammen kysten med sammenhengende hurtigbåtforbindelse Bergen-Ålesund, og bygge større bo- og arbeidsmarkedsregioner. Stad skipstunnel vil dessuten bli en stor turistattraksjon, som vil kunne løfte hele denne regionen. Planene om verdens største skipstunnel har allerede skapt stor interesse internasjonalt.

 4. Å legge til rette for at kommende generasjoner og utlendinger skal få opplevelse og kunnskap om Norge er fint. For den norske turistindustrien er det avgjørende at forholdene er godt tilpasset og tilrettelagt. Dronningen er en fantastisk ambassadør, både hjemme og ute.

  Fisketurisme er en økende trend. Det er viktig at turistene får krav om å registrere fangst. På denne måten kan fiskerimyndighetene ha oversikt over og regulere dette fisket.

  Det er flott å registrere at du har fått oppleve Trollfjorden om bord i min oldefars jekt “Brødrene”. Min oldefar, Jens Sørensen, førte jekta som attenåring til Bergen. Jeg har hørt at rekorden var tre døgn fra de seilte ut Vesterålsfjorden til de rundet “Holmen grå” utenfor Bergen. Brødrene var den første jekta som ble klassifisert i Det Norske Veritas og kunne laste et tusen tønner sild.

  Jektefarten og sildetiden i Eidsfjorden var forløperen til dannelsen av Hurtigruten. Hurtigruten har i over et hundre år vært kystens riksvei. På Stokmarknes er et av skipene, Finnmarken, landsatt som del av Hurtigrutemuseet. For å ivareta hukommelsen om kystkulturen, ha noe å vise turistene og ikke minst være stolt over så er det viktig at Museum Nord og Hadsel kommune får nødvendig støtte og drivkraft fra Bergen og Oslo. NordNorge har i lang tid bidratt til bygging av Bergen og det er nå en fin anledning å “betale litt tilbake”.

  Jeg håper derfor at Hurtigrutemuseet, Hadsel kommune og Museum Nord får økonomisk støtte til å utvikle et opplevelsessenter på Stokmarknes med Finnmarken og kystkulturen i hovedfokus. Vi har noe lignende med Vikingmusset på Borg i Lofoten.

  Steinar Sørensen (medlem i Hadsel Høyre)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *