Læreren du aldri vil glemme

 

Jeg husker godt min første lærer. Fru Høsteng var en eldre dame med grått hår og knute i nakken. Men fremfor alt var hun veldig snill og kunnskapsrik. Hun betydde mye for meg.

Jeg tror nok de aller fleste kan fortelle om en lærer som har betydd noe ekstra for dem. En som tegnet og forklarte slik at du forsto, som så deg når ting kunne være krevende. En god lærer er flink til å lære bort, lytte, inspirere, bry seg og er opptatt av at alle elevene skal ha det bra.

I dag, 5. oktober, er det verdens lærerdag. Jeg vil takke alle lærere for jobben de gjør, hver eneste dag.

Det er vanskelig å tenke seg en jobb som er mer meningsfylt og viktig, men også mer utfordrende enn å være lærer. Læreren er med på å forme barn og ungdoms liv, og spiller en nøkkelrolle i utviklingen deres.

Kunnskap danner grunnlaget for at alle unge har mulighet til å lykkes, uavhengig av hvem foreldrene deres er, hvor de kommer fra og hvor stor lommebok de har.

Lærerens rolle er uvurderlig.

Derfor er vi i Høyre så opptatt av å satse på læreren. Alle barn fortjener en drømmelærer, og læreryrket fortjener høyere status enn det har i dag. Mitt ønske er at læreryrket skal være blant de mest attraktive innen 2030. Vi har gjort mye viktig i perioden vi nå legger bak oss. Både for å heve kvaliteten på lærerutdanningene, men også for å sikre at de beste lærerne blir i klasserommet. Vi er likevel ikke i mål. De neste fire årene skal vi fortsette det vi har startet og gjøre enda mer. Læreren er den viktigste enkeltfaktoren for elevenes læring, og elevene er Norges fremtid. Det gjør dette arbeidet så viktig.

Her er noen av grepene vi har gjort:

 • Alle elever skal møte en lærer med fordypning i matematikk, engelsk og norsk
 • Opptakskravet til lærerutdanningene har økt fra karakteren 3 til 4 i matematikk
 • De som startet på lærerutdanningen nå i august startet på en helt ny femårig masterutdanning
 • Vi har lagt frem en realfagsstrategi og elevene får nå en time mer naturfag.
 • En tredobling i antallet lærere som får etter- og videreutdanning
 • Startet forsøk med nye karriereveier for lærere, hvor lærerne kan bli lærerspesialist
 • Gitt kommunene penger til å ansette over 1800 flere lærerkolleger i 1.-4.klasse

Her er noe av tingene vi vil gjøre:

 • Fortsette satsingen på videreutdanning av lærere
 • Ha som mål at alle lærere skal ha fordypning i fagene de underviser i
 • Fortsette arbeidet med å etablere nye karriereveier i skolen
 • Vurdere om lærerprofesjonen selv skal ha et større ansvar for deler av skoleutviklingsmidlene

Lykkes vi med skolen, lykkes vi med alt.

2 tanker om “Læreren du aldri vil glemme”

 1. My daughter just started her second year of teaching 3rd grade. She loves each of her students individually and understands her critical role in shaping their future. Unfortunately in the U.S., the teacher is one of the lowest-paid professions, which makes absolutely no sense. As a result, we lose an opportunity to attract the most qualified and capable people.

  My sister-in-law on the other hand taught school in Switzerland for many years where the teaching profession is regarded very highly–on the level with doctors and lawyers. This raises the level of competition among those striving to become teachers, resulting in a higher level of teaching.

  Why the education of our children (our future) is not on the top of our government’s priority list is a mystery to me.

  The steps you are taking to educate the children of Norway are right on! Thank you for your inspiring example and positive influence in the world.

 2. Takk Erna Solberg for at du setter så stor pris på lærerne for vi gjør virkelig en solid jobb, men også derfor er det synd at du mener at mange av oss ikke er utdannet nok. Om to år har jeg vært lærer i førti år – og jeg kan fortelle at det jeg er mest stolt over er at jeg er sløydlærer ( det til tross for at jeg har god peiling på alle fag, særlig naturfag, samfunnsfag og matematikk ( det siste uten å ha spesialutdannelse i faget ). Men det viktigste er mine evner til å skape gode relasjoner til elevene og mellom elevene. Dessverre lykkes jeg ikke alltid. Jeg har elever som elsker meg, men også noen som ikke gjør det. Hvis jeg kunne påvirke Høyre og regjeringen på et punkt, så var det å få bort kravet til 4 i matematikk. Man trenger ikke være god i matematikk for å bli en fantastisk språk eller formingslærer! Dere jager faktisk bort mange gode læreremner!
  Jeg må nok innrømme at jeg ikke tror på at Høyre skifter kurs, men det må være lov å håpe! Det hadde skapt en bedre og mer allsidig skole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *