Feil på feil på feil om sysselsetting fra Støre

I dag starter trontaledebatten i Stortinget. Debatten kalles også «opposisjonens debatt». Den innledes første dag av partiene på Stortinget. Som statsminister slipper jeg til på dag to.

For mange kan nok to fulle dager med politisk debatt bli i meste laget. For oss som liker å debattere og er opptatt av politikk er det ett av årets høydepunkt. Debatten er en mulighet til å bli kjente med flere av stortingsrepresentantene, og en mulighet for flere til å vise seg frem.

En god trontaledebatt får frem politiske forskjeller og tydeliggjør alternativene. Akkurat det siste kan kanskje bli litt vanskelig denne gang.

Det som er mindre givende å høre på er opposisjonens årlige fortellinger om hvor galt det går i landet vårt. Med alt. Ofte går det over stokk og stein.

Et favorittema for min motstander, Jonas Gahr Støre, har vært å fortelle oss at sysselsettingen går ned. I valgkampen i fjor ble han arrestert for den påstanden av Faktisk.no.

Til hans forsvar: Det var valgkamp, temperaturen var høy og utviklingen i arbeidsmarkedet hadde nettopp snudd. Men i september var han i gang igjen. Denne gang med en ny vri.

I Dagbladet 18. september stilte han til og med opp med en graf:

Faksimile Dagbladet 18. september.
Faksimile Dagbladet 18. september.

Problemet er bare at hans tall er altfor gamle. Legg merke til hvordan den røde linjen flater ut helt til høyre. Virkeligheten ser imidlertid slik ut:

Kilde: SSB.
Kilde: SSB.

Det har vært en betydelig forbedring det siste året denne regjeringen har styrt. Som figuren viser nærmer vi oss snart nivået fra 2013. Målet er å komme enda høyere, men går altså rett vei. Klart og tydelig.

En skulle kanskje tro at det å bli avslørt med feil tall to ganger gjør at man slutter med slike påstander. Men nei. På NTB i går kunne vi lese følgende:

«Støre legger til at en av de viktigste utfordringene vi står overfor er at en voksende andel av oss står utenfor arbeidslivet. Han poengterer at det ikke nevnes.»

Nei, Støre. Det nevnes ikke fordi det – fortsatt – ikke er slik! Snarere går det enda bedre enn det gjorde da du ble arrestert av faktisk.no i fjor. Se bare på denne grafen fra SSB:

Kilde: SSB.
Kilde: SSB.

Som jeg var inne på over: Det er lett å trå feil i en hektisk politisk debatt. Det gjør jeg også fra tid til annen. Jeg velger å tro at Støre ikke gjør dette bevisst.

Men det som forbauser meg er at Arbeiderpartiet er så lite i kontakt med utviklingen i det norske arbeidslivet. Hadde de hadde mer innsikt i hvordan arbeidslivet fungerer, hadde det vært lett å styre unna slike åpenbare tabber.

Og ikke minst la være å gjøre samme tabbe igjen og igjen – og igjen.

Kjenner man hvordan arbeidslivet fungerer, om vanlige folk har en jobb å gå til og hvordan folk flest har det på jobben, vil man også utvikle en politikk som løser virkelige problemer for virkelig mennesker i arbeidslivet.

På dette punktet har Arbeiderpartiet dessverre en lang vei å gå. Det er nok mer slik at de forsøker å fremstille arbeidslivet slik at det passer med deres gammeldagse politikk.

Jeg håper på en edruelig og saklig trontaledebatt de kommende to dagene. Noen tøffe slag hører med i politisk debatt. Det bidrar til å skape interesse og tydeliggjøre alternativene.

Men det er nok best å holde seg til fakta.

Det kan være greit å ha med seg følgende huskeregel når en hører på opposisjonens beskrivelser av det norske samfunnet de kommende dagene: Er det for galt til å være sant, så er det også det: Faktisk helt galt.