Vestlige verdier under press

Helgen har jeg tilbrakt på sikkerhetskonferansen i München. Det er et årlig arrangement med interessante, åpne diskusjoner om de sikkerhetspolitiske utfordringene vi står overfor. Årets konferanse dreide seg om at vestlige verdier er under press, både fra stormakter utenfra og internt i vestlige samfunn. Det er et interessant perspektiv, men jeg synes nok det blir litt negativt.

Noen hevder at også andre systemer enn vår vestlige kapitalisme nå lykkes i å skape jobber og vekst. Og i enkelte land og regioner ser vi tilbakeslag for eksempel knyttet til kvinners rettigheter. Men fortsatt ser vi i mange land et sterkt ønske om mer demokrati og sterkere beskyttelse av menneskerettighetene, mye av det vi tenker på som vestlige verdier. Et eksempel er Armenia, som jeg nettopp hadde et kort møte med i München, og hvor folkelig engasjement i 2018 førte til en ny og mer demokratisk grunnlov.

Så jeg er ikke så pessimistisk på Vestens vegne, men jeg mener det er viktig at vestlige land fortsetter å leve etter våre idealer.

Document.no hevder at jeg på sikkerhetskonferansen i München i helgen sa at nordmenn ikke har noen historiske rettigheter til Norge. Det er helt åpenbart feil, og like åpenbart et ønske om å tolke meg feil. Selvfølgelig har nordmenn suverene rettigheter i sitt eget land. Mitt poeng er at nordmenn, det er alle som innehar et norsk statsborgerskap, og som gjennom det har sluttet seg til det norske samfunnet. Det er nettopp våre vestlige idealer som tilsier at jeg ikke har andre rettigheter bare fordi jeg kan spore familien tolv generasjoner tilbake i Norge. Det står jeg fast ved.

Jeg registrerer at document.no spekulerer i om jeg ønsker meg en lukrativ jobb utenlands, og at lignende påstander stadig dukker opp i sosiale medier. Til de som hevder det kan jeg bare si at jeg er norsk politiker, og har jobbet hele mitt liv for det jeg mener er best for Norge, ut fra mitt politiske ståsted. Jeg har tenkt å fortsette med å jobbe til det beste for Norge, i Norge.

3 tanker om “Vestlige verdier under press”

 1. Greit Erna, men da må du legge om denne dreingen til venstre, og diggingen til Europa og FN, ikke slik å forstå at vi ikke skal sammarbeide med andre land, men ikke overlate til de å bestemme hvordan vi skal stelle vårt eie bo. jeg lurer på om ikke grunnloven er satt til side i enkelte saker.

 2. Når det ukritisk deles ut statsborgerskap og mange av dem knapt snakker norsk etter mange år i Norge, og kun har sluttet seg til Norge for å leve av våre fellesgoder, så mener du at de er likeverdige med de som betaler for alt inklusive din lønn og dine likesinnede som lever i et politisk ekkokammer.
  Du påstår du vil gjøre det du mener er best for Norge.
  Du mener rasering av nasjonen gjennom å velge et tall for kutt ikke er en del av kjøpet av en FN stilling (du har allerede FN verv) for deg.
  Alle dine praktiske handlinger i politikken viser at du ikke er for Norge, men vil avvikle nasjonen gjennom migrasjon og økonomisk ødeleggelse.
  Jeg tror Høyre blir et mikroparti med slike som deg i ledelsen.

 3. Erna du må jo selv se hvor hult og selvmotsigende ditt tilsvar til Document.no i virkeligheten er. Du har fsktidk i ditt svar bare bekreftet Documents tolkning. Da vet vi hvor du står i denne livsviktige saken!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *