Derfor viser vi politisk reklame

Høyre har laget politisk reklamefilm.

I filmen fokuserer vi på økende helsekøer og påfølgende hva som er våre løsninger, nemlig å oppheve regjeringens allergi mot private og slippe alle gode krefter til for å fjerne køene. Å redusere helsekøene er noe som er svært viktig for velgerne og er en veldig viktig sak for Høyre. Det er unødvendig, urettferdig og usosialt at helsekøene har økt med 35000 etter at de rødgrønne overtok.

Derfor har vi valgt å lage politisk reklamefilm. Etter min mening finnes det få gode grunner til å opprettholde forbudet mot politiske ytringer på tv. Særlig absurd er et forbud, all den tid politiske reklame florerer på nettet, noe blant annet Ap hyppig benytter seg av.

Derfor er det ekstra underlig å høre Trond Giske meddele, på tross av EMDs dom, at det fremdeles skal være forbud mot politisk tv-reklame. Det er selvsagt mulig at politisk tv-reklame vil kunne medføre flere negative angrep mot politiske motstandere, og jeg er ikke særlig begeistret over de verste utslagene som vi har sett fra amerikansk valgkamp.

Men å nekte politiske partier å fremføre et budskap via TV-reklame, er prinsipielt å anse som brudd på ytringsfriheten. Uavhengig av konsekvenser for ordskiftet, praktiske forhold, og andre eventualiteter så er hensynet til ytringsfriheten etter min mening begrunnelse nok i seg selv for hvorfor politisk tv-reklame bør tillattes.

Som politisk parti ønsker vi selvsagt å markedsføre vår politikk og våre løsninger, også gjennom tv-reklame. Det gjør vi allerede på nettet, og jeg ser ingen god grunn til at vi ikke skulle ha muligheten til også å benytte oss av tv-kanaler.

Jeg tror de beste til å bedømme den politiske debatten er velgerne, og i motsetning til Trond Giske tror jeg folk flest er fullt i stand til å vurdere politisk tv-reklame, på samme måte som de vurderer annen politisk kommunikasjon på TV.

Vi i Høyre har på denne bakgrunn laget en politisk reklamefilm om helsekøene, som både beskriver problemet og våre løsninger for velgerne.

Giske mener det er helt greit – så lenge vi holder oss til PC-skjermen, jeg mener vi også bør ha muligheten til å benytte tv-skjermen.

Oppdatering kl. 18:45: Se innslag på TV2.

Oppdatert 12 mars: Vi viser den poltiske reklamen på TV Aftenbladet (vest).

16 tanker om “Derfor viser vi politisk reklame”

 1. Og jeg er glad forat jeg har fjernkontroll så jeg kan hoppe bort mens reklamene pågår…*gjesp*

  PS. Hvis du ikke har til hensikt å svare på kommentarene du får, så anbefaler jeg deg å stenge av kommentarfunksjonen din…

 2. Sukk, nå har selv lederen i partiet Høire mistet sansen for lovlydighet og stortingsflertall.

  Vi er RYSTET i Øvre Singsakers Upolitiske Høirelag…

 3. Tante-sofie, skjønner godt at du etterlyser svar. Vi som jobber nær Erna skal, når hun ikke har muligheten selv, etter beste evne kommentere fortløpende.

  Når det gjelder selve saken med politisk reklame, så er det nettopp noe av poenget at du som velger kan ha retten til å bestemme hva du vil se og ikke vil se. Dette skal ikke Statsråd Giske bestemme.

  Nisselue, vi følger selvfølgelig loven, og det er ingen lov som hindrer oss i å lage politisk reklame. Samtidig argumenterer vi i Høyre for at vi burde endre loven, slik at forbudet blir opphevet så raskt som mulig.

  mvh
  Eirik Løkke
  Kampanjerådgiver

 4. Framfor å pukke oss på politisk propaganda i tv-reklame der drittslenging blir gjennomgangstemaet, så synes jeg heller politikera skal argumentere ordentlig for sin egen politikk.
  Tviler på at en kjapp politisk drittslengings-reklamesnutt har så mye nytte for seg.

 5. Til Nisselue og Turid.
  Var det noe dere ikke forsto i den filmsnutten?

  Det er ganske klar tale og blottet for usannheter.

  Fortsett kampen Erna, det er mange som støtter deg og flere skal det bli 🙂

 6. @Breiflabben: Høyrepropaganda har vi hørt før. Tema her er vel hvorvidt norsk lovbrudd er beskyttet av menneskerettighetene. Erna tar her en Carl I Hagen, som da han omgikk regelverket og flyttet inn i vaktmersterbolig. Argumentet var at det ville vært fullt lovlig hvis FrP alene hadde kontroll med praktiseringen av Plan og Bygningsloven i kommunen. men det hadde de ikke. Og inntil noe er lov er det ikke lov.

  Erna både bryter loven (medvirker til-) og viser disrespekt for Stortingets flertall. Slikt vil vi helst ikkes e fra en statsministerkandidat. Det passer bedre i Unge Høyre. 😈

 7. Politisk opplysning!
  Reklame burde være forbeholdt forbrukermarkedet mens politiske partier bør kunne bedrive opplysningsarbeid og derfor bør man også skille på hva som er REKLAME, VALKAMP og OPPLYSNING.

  Giske har dog et viktig poeng og det er å la de små bli hørt. Husk at en enkelt mening kan være langt mer fornuftig enn flertallets ønsker og derfor tror jeg nok at Giske sitt utspill er langt mer fornuftig enn han selv faktisk er klar over.

 8. Når et politisk parti velger å bryte loven, er det også et signal til den jevne velger at lover og regler er til for å brytes, så lenge man har en “god hensikt”.

  Det finnes en god del virkemidler som ligger innenfor loverket til å signalisere uenighet, og jeg synes et politisk parti, kanskje spesielt leder og statsministerkandidat, bør vurdere slike fremfor å begå lovbrudd.

  Men for all del, jeg skjønner veldig godt behovet for å ha en kanal hvor man kan si hva man vil uten tilsvar eller debatt.

  Men, der Erna mener at å opprettholde gjeldende lovverk er å anse som krenkelse av hennes yttringsfrihet, må jeg få minne om at den “ytringsrett” som hun påberoper også må gjelde alle andre “politiske” partier.

  Så kan kanskje andre vurdere hva som er største krenkelse, at f eks Vigrid slippes til i eteren uten tilsvar eller debatt, eller at alle forholder seg til gjeldende lov.

 9. Erna,

  Synes du ikke politisk reklame på tv medvirker til å forringe demokratiet? De mindre partiene som ikke har midler til å kjøpe reklameplass på tv vil bli totalt overkjørt! Dermed vil vi i realiteten få færre partier å stemme på ved valgene.

  Internett en mer egnet kanal for politisk reklame, iom. at “alle” har råd/mulighet til å markedsføre sin politikk.

 10. nisselue: Sammenligningen med Carl I Hagens regelbrudd hadde, såvidt jeg vet, ikke blitt prøvd i menneskerettighetsdomstolen! Dommer her skal respekteres i Norge.

  At politisk reklame kan være kjedelig, som all annen reklame, er en helt annen sak…

 11. Dette minner om ordninger i et stort land et stykke vest for oss. Hvor vi for kun 1 år siden så stilmessige samme type reklamefilmer.

  Ikke bare vil dette utløse et skred av partipolitiske reklamer, men og en ny vinkling av politisk propaganda.

  Høyre har allerde gått i den store fellen, istedenfor å rette reklamen mot deres egen partipolitikk, prøver de heller å komme i bedre lys ved å rakke ned på andre partier.
  Dette vil selvfølgelig bli besvart av andre partier, som i tur og orden kommer til å rakke ned på Høyre. Så har vi det gående.
  Vær så snill, spar oss for dette.

 12. Erna!

  Du skriver i eit innlegg over her om retten til valgfriheit. Kva då med retten til å velge vekk reklame?

  Eg er for å seie det mildt kjempelei av reklame! Det er snart meir reklame enn ekte film/dokumentar etc….

  Eg er ikkje imot reklame, men kunne tenkt meg ein eigen reklamekanal der alle fritt kan vise sin reklame (inkludert partia). MEN eg vil også sleppe reklame på alle dei andre kanalane. Det er det eg vil kalle valgfriheit! For då velger ein sjølv om ein vil “la seg frivillig bli påverka av reklame” eller ei…..

  Det å “få slengt” ein reklame ufrivilleg i ansiktet mitt inne i ein romantisk film feks kallar eg ikkje valgfriheit….men eit irriterandes avbrudd (og forsøk på å få deg til å “løpe og kjøpe/stemme” mitt i filmen omtrent…haha..vel håpar du skjønte poenget mitt:)….

  Så hjelp oss heller med å få ein eigen reklamekanal!! TV er uansett ikkje lenger finansiert av reklame men av oss mennesker!

  mvh nøkkerosa:)

 13. Erna!

  Eg må innrømme at eg ser etter eit svar frå deg?
  Kanskje er min kommentar for dum til at du gidder å svare?….

  Det er isåfal dokkas politikars problem….fordi vi mennesker flest forstår faktisk ikkje dokkas språk!

  Eg veit ikkje lenger om eg vil stemme……(eg har stemt både Høgre og Venster…hehe)

  Men….det er ingen som høyrer mi røst lenger…..så koffor stemme?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *