Stadig verre på Sri Lanka

De siste dagene har vi sett mange norske tamiler demonstrere utenfor Stortinget og jeg skjønner dem godt. Situasjonen nord på Sri Lanka er nå ytterligere forverret, og vi har det siste døgnet sett hvordan nye titusener av sivile nå er på flukt fra krigsområdet.

Jeg har bedt Regjeringen om å mobilisere alle tilgjengelige norske ressurser, diplomatiske så vel som humanitære, til et nytt forsøk på å avhjelpe situasjonen. Jeg har sendt et brev (det kan høres veldig formalistisk ut, men det er denne måten det norske parlamentariske system fungerer på) til utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim, hvor jeg understreker at situasjonen nord på Sri Lanka er ytterligere forverret, og hvordan vi det siste døgnet har sett nye titusener av sivile på flukt fra krigsområdet.

Vi kan se at regjeringsstyrkene, uavhengig av at kanskje så mange som 100.000 sivile fortsatt er tilstede i krigssonen, ser ut til å gjennomføre det de (regjeringsstyrken) anser som en siste offensiv mot LTTE. Konsekvensene for de sivile vil bli grusomme, og det er vanskelig å forestille seg den katastrofen disse nå opplever. Gitt situasjonens alvor ber jeg Regjeringen om å legge press på partene for å respektere sivilbefolkningens beskyttelsesbehov, samt at Norge sammen med andre internasjonale aktører og stater søker å bidra til en koordinert internasjonal respons.

Jeg forutsetter at Norge umiddelbart stiller de nødvendige ressurser til rådighet for Røde Kors og FN-organisasjonene. Innsatsen som disse menneskene gjør i denne situasjonen er helt avgjørende og da skulle det bare mangle at ikke vi bidrar til at de kan videreføre og forsterke sine pågående operasjoner på bakken.

Jeg vil samtidig understreke de stridende partenes klare ansvar for å sørge for sivilbefolkningens sikkerhet. Alle meldinger tyder på at det nå foregår grove krenkelser av humanitærretten og sivilbefolkningens rett til beskyttelse, dette er meget bekymringsfullt. Det internasjonale samfunnet må selvsagt stille opp, men det største ansvaret for å avhjelpe den humanitære katastrofen som utspiller seg er hos LTTE og regjeringshæren.

Jeg håper i det lengste at de tar dette ansvaret alvorlig.

7 tanker om “Stadig verre på Sri Lanka”

 1. Takk, for at du engasjerer deg i de sivile som oppholder seg i krigsområdene på Sri Lanka. jeg så på TV’en hvordan de følte at de var blitt brukt som skjold.

  Jeg syntes Tamilenes protester, bortsett fra gruppa som stormet og ødela ambassaden, var langt mer sivilisert enn gruppa som ødela for hundretusener og steina oss da Gaza skulle forsvares.

 2. Hvordan skulle du ha likt om samme situasjon var i Norge???

  det vil si om for eksempel samere skulle ha krevd egen stat og en del av Norge (hele Nord-Norge og hele vestkysten) for å lage eget land, Sameland?? og om samere skulle ha brukt alt av våpen på norske soldater og norsk sivil befolkning for å oppnå dette?

  Skulle DU ha gitt etter?? Skulle DU ha vært enig med å minske Norges teritorium bare for å bli fred???

  Jeg skjønner godt singaleserne og regjeringen til Sri Lanka, kjære deg…. Jeg skulle ALDRI likt om noen fra et annet land skulle ha hjulpet for eksempel samere å ta en del av Norge.

  …ikke rart at de kaller oss “vikinger terrorister”.

 3. Det er nå greit og engasjere seg , men å legge ned for mye tid og ressurser der nede , er vel fånyttig. Denne borgerkrigen har pågått i mange år , og vil fortsette på en eller annen måte i mange år til.
  Skal en gå inn med fredsbevarende styrker , så vil dette måtte pågå i 10-15 år og hundrevis av vestlige soldater kommer til å måtte bøte med livet.

 4. I denne saken er jeg , som er medlem i Ap,helt enig med deg, Erna Solberg.

  Jeg er sikker på at regjeringen tar det alvorlig.

  Spørsmålet er vel hva de KAN få utrettet, siden Norge er uønsket i diplomatrolle på Sri Lanka nå.

  Forholdene for de sivile er katastrofale, og det trenges en massiv internasjonal innsats for å hjelpe de nødlidende, både fra stater og fra frivillige organsiasjoner.

  Det haster.

  Fem stjerner fra “venstresiden”

 5. enig med deg, Bohemens…. fredsavtaler skal bare forlenge elendigheten… og ja, mange vestlige døde soldater også…

  det eneste som kunne hjelpe for å oppnå fred der, er å forklare til tamiler og tamiltigrene at de ALDRI skal kunne få en del av Sri Lanka og leve med det… og ja, slutte med krigen.. he he, litt vanskelig dette..

  veldig dumt av England at de har oppmuntret tamilene å kjempe for eget land… ja ja, vesten ville ha noen som de kunne selge våpen til… og nå vesten hjelper liksom med fredforhandlinger.. *ler* SNAKK OM DOBBEL MORAL

  PS.
  nei, jeg er ikke singaleser

  PSS.
  enig, VÅRE politikere må være mer obs på å løse VÅRE problemer her i landet!!! ikke andres problemer, de blir belønnet av VÅRES skattepenger!

 6. Bra at du bryr deg, Erna!

  Mener hovedproblemet her er at George Bush og hans medsammensvorne begynte å kalle alle ikke-statlige bevegelser for “terrorister”.

  Dette var rundt 2001 og de berømte flykapringene, men ingen stod skikkelig opp mot denne politikken. En slik definisjonsmakt fikk stå mer eller mindre uimotsagt.

  Den singalesiske regjeringen fikk med seg EU og USA på å kalle tamiltigrene for terrorister (og dermed opphørte de å være mennesker!). Synes Norge har vært feig i denne prosessen, enten ministerne har kommet fra AP eller Høyre.

  Erik Solheim har heller ikke gjort nok her. Vi må være på vakt mot folk som vil slenge terrorist-merkelappen på sine motstandere. Tamiltigrene har tross alt noen legitime krav, og dette kunne vært løst ved forhandlingsbordet!

 7. Takk for kommentarene.
  jeg kan ikke kommentere alt og synes vel Agent Provokativ lever opp til sitt navn.
  For meg ble det i overkant kynisk. Både LTTE og Sri lankas regjering har ett ansvar for å hindre at sivile blir låst inne midt i ett konfliktområde slik det nå er blitt. Akkurat nå er det en humanitær situasjon som kommer til å gi mange sivile døde, da mener jeg vi har plikt til å forsøke å få begge parter til bremse konflikten .

  Det er gjort overgrep og menneskerettsbrudd på begge sider.

  Erna

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *