Er pasientene lettlurte hypokondere?

Helsekøen har økt med 50.000 under Regjeringen Stoltenberg, og 250.000 pasienter venter nå på helsehjelp, samtidig som ventetiden for behandling øker.

Med disse resultatene å vise til, er det ikke overraskende at salget av helseforsikringer har økt med 130 % i samme periode. Årsaken til denne økningen i private forsikringer, er at helseministeren har skapt en klassedelt helsetjeneste der bare de rike kan kjøpe seg rask helsehjelp, mens alle andre må stå i den offentlige køen. Når Helseminister Bjarne Håkon Hanssen blir konfrontert med dette, fremstiller han det slik at det er bare pasienter med bagatellmessige lidelser som står i køen. Dessuten mener han at folk lar seg lure av ivrige forsikringsselgere. Særlig er han indignert over at foreldre kjøper helseforsikringer til sine barn, som han mener er ”katta i sekken”.

Spørmålet Bjarne Håkon burde stille seg, er om pasientene er lettlurte hypokondere, siden de går til dette skrittet?

Hva med helseministerens forgjenger, Sylvia Brustad, som benyttet Volvats private helsetjenester for sitt barn. Var hun også bare uvitende om Arbeiderpartiets fortreffelige offentlige helsetjeneste?

Når pasienter kjøper seg ut av køen er det fordi de har problemer i hverdagen, ikke fordi de er lettlurte som Hanssen ser ut til å mene. Det gjelder trebarnsmoren som verken kunne ta seg av barn eller jobb i de syv månedene hun skulle vente på en skulderoperasjon, og som ga opp og betalte selv. De rødgrønne vil ikke betale for behandlingen hun fikk på det private sykehuset, de foretrakk at hun ventet på et offentlig tilbud.

Hennes historie er ikke unik.

Stoltenberg har brukt mye av denne valgkampen til å hamre inn mantraet om at de rødgrønne står for felleskapsløsninger. Når det gjelder helsepolitikk så kunne man saktens undre seg over om det er køfellesskapet han sikter til?

Jeg kan etter beste evne ikke forstå hvorfor regjeringen ikke ønsker å ta i bruk ledig kapasitet hos private klinikker. Så lenge disse tilbudene finansieres av staten så vil alle kunne benytte disse tilbudene, ikke bare de som har god råd eller helseforsikring. Ved å ta i bruk ledig privat kapasitet så vil vi begrense ventetiden og få ned helsekøene. Og jeg tror folk med helseproblemer er mest opptatt av å bli frisk, og mindre opptatt av hvem som behandler dem.

I forrige regjeringsperiode lyktes vi med å redusere helsekøene med 70 000 mennesker. Hvis vi får muligheten etter valget 14.September så skal vi sørge for å snu utviklingen og sørge for at flere mennesker får behandling raskt gjennom å bruke både offentlige og private tjenester.

7 tanker om “Er pasientene lettlurte hypokondere?”

 1. det er viktig Erna, vi er alle opptatt av helsetilbudet.

  Vi har så lett for å si at helsetilbudet er bra i Norge, og det er det vel. Men når mange går sykemeldt i uker og måneder og venter på behandling, så er det jaggu godt noen av oss har forsikring.

  Hvor jeg jobber har vår forsikring og min holdning til sykemelding spart skattebetalerne et sted mellom 300 og 500 tusen pga at det var milelang kø for meg å få operert min ankel.

  Jeg var sykemeldt i 6 uker, fikk litt komplikasjoner, mot de drøye 50 ukene jeg ville vært det skulle jeg fulgt køen og henvisningen til legen.

  Stå på Erna. Vi og de som har vært i køen vet at det er oss i Høyre som kan helse og omsorg.

 2. Dette er jo bare en lang omgåelse av det grunnleggende poenget som gjelder mot private helseløsninger: det blir ikke flere leger av at de jobber for Volvat. Det blir bare mer urettferdig fordeling av legene.

  Slik jeg har lest Høyres alternative statsbudsjett, har dere ingen planer om å bruke mer penger på helsevesenet. Hvordan skal dere få flere behandlingsplasser ut av å bruke pengene på innkjøp av private tjenester i stedet for offentlige tjenester, gitt at mengden leger er relativt konstant?

 3. -ved å flytte fokuset og ressursene over i det private vil bare det offentlige forfalle enda mer, kalles det satsing?
  -i Oslo har man flere flotte offentlige sykehus, men nå er det pga pengemangel slått sammen….vi trenger ikke privatisering…vi trenger penger inn i det offentlige helsevesen. Slik at sekretærene og hjelpepleierne kan få tilbake jobbene sine på storoslosykehuset, og operasjoner ikke blir avlyst ved sykdom fordi man har for få ansatte til at systemet tåler fravær…. omorganiseringen er isteden blitt en nedbemanning.
  -vi har en stor eldrebølge foran oss, hvem skal finansiere den hvis skatter/avgifter kuttes?

 4. Er det ikke bare å gjøre et lovvedtak på at man skal få dekket privat helsetjeneste hvis ikke det offentlige klarer å få påbegynt behandling innen rimelig tid?

  Det kan jo legge litt press på den offentlige sektoren om å levere. Hvis en instutisjon til stadighet må levere inn rekvisisjon på privatbehandling, er det vel på tide å ta en vurdering hvorvidt denne instutisjonen klarer å levere varene sine eller ikke. Om de som styrer og steller gjør en effektiv jobb eller at bevilgningene fra staten er for små må jo komme ut i dagslyset ved en sånn revisjon mener nå jeg.

  Uansett så vil en sånn ordning være med på å skrelle vekk toppene sånn at samfunnet ikke sitter med et overdimensjonert helsevesen til en hver tid.

  Med andre ord: Levere helsetjenester opp til et visst nivå og kjøpe resten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *