“Skolen, det er meg”

I min tale til Høyres landsmøte i helgen snakket jeg om utfordringene i norsk skole, og hvordan disse kan løses.

Jeg påpekte noen faktiske forhold om norsk skole som bør bekymre alle som ønsker en god skole som gir våre barn en best mulig start på livet.

• 1 av 5 elever går ut av skolen uten å kunne lese og skrive godt nok.
• 1 av 3 elever dropper ut av videregående utdanning.
• 70 % av norske kommuner følger ikke Opplæringslovens pålegg om tilpasset undervisning.
• Syv av ti lærere sier at de har behov for mer etter- og videreutdanning.
• 900 plasser til videreutdanning i matematikk og språk står tomme.

Deretter etterlyste jeg en kunnskapsminister med ambisjoner om å løse disse problemene, og fortalte om hva Høyre hadde foreslått og hva vi ville foreslå.

Svaret jeg fikk fra Kristin Halvorsen i VG var at ”Erna svartmaler skolen”.

Kristin Halvorsen har en argumentasjonsteknikk hvor hun oppfører seg fornærmet på vegne av skolen eller på vegne av lærerne hver gang noen er uenig med henne. Slik vil hun unngå å diskutere fakta.

Kunnskapsministeren burde heller ta heller en saklig debatt om skolen. For hvordan skal de løse problemene i skolen hvis de ikke vil innrømme at de finnes?

Jeg kritiserer ikke skolen. Jeg kritiserer Kristin Halvorsen, og det gjør jeg fordi hun ikke gjør nok for å løse problemene. Kunnskapsministeren er ingen solkonge i norsk skole, og hun kan heller ikke forvente å bli behandlet som en.

Postet i: 1 Arkivert under:

12 tanker om ““Skolen, det er meg””

 1. Skolesystemet oppdrar papegøyer.
  Evne til tenkning og problemløsning hos lærerne og sensorene er innskrenket pga. manglende ambisjoner.

  Hver elev er unik.

  takk
  zohre

 2. Kan du ikke legge ut noe av det Høyre har foreslått? Det ville vært toppen! På forhånd takk:)

 3. Det er helt normalt som Juster sa.

  Når der oppstår et problem i samfundet, ser alle det.

  Mot normalt, er å finne en måte å løse det på.

  Hadde man visst det selv, hadde man ikke hatt noen å skylde på.

 4. Jeg tror vi må begynne med skikkelig skole fra første skoledag, gjerne med femåringer. Slutt med dulling og forvent noe av ungene, om de ikke presterer som forventet så må de få ekstraundervisning, og presterer de bedre enn forventet må de få større utfordringer! Dette gjelder kanskje spesielt i norsk og matte. Dagens skole syr puter under armene på ungene!

 5. Hei Erna Solberg
  Norsk i skolen
  Kunne du ha tenkt deg å formulere deg på følgende måte?:

  “Høyre vil fjerne krav om to skriftlige norske språkformer i skolen. Elever må selv kunne velge sitt skriftspråk mellom nynorsk og bokmål. At elever skal være forhindret fra å søke videre utdannelse på grunn av ikke bestått eksamen i en av språkformene er bortkastet bruk av ressurser. Høyre vil si at timene som i dag brukes på norsk språk nr. 2 bedre kan utnyttes til fordypning i engelsk.”

  Hvorfor er det Unge Høyre som tar opp dette temaet, og ikke selve Høyre? Er det ennå for politisk betent til at Høyre tør?

  Hvorfor tar du sjeldent opp dette temaet i dine innlegg?

 6. Jeg syns det er en kjempegod idè å forebygge lese -og skrivevansker gjennom lek og tidlig språkstimulering! Barn under 3 år har en hjerne i eksplosiv utvikling og trenger under 2 min med input daglig for å lære å lese – OG de blir GODE lesere som syns læring er gøy! Når vi vet dette kan vi i allefall gjøre det vi kan fra nå av, og så finne gode løsninger for de som allerede har begynt på skolen…
  Sjekk ut http://www.intempo.no!

 7. Hei Erna. Er ikke litt av problemet i skolen alle de forskjellige reformene? Lærerne får jo ikke tid til å være lærere imellom kurs og videreutdanninger. Hvor står Høyre når det gjelder lærerevaluering?

 8. Hei Erna.

  Du nevner selvfølgelig ikke den viktigste årsaken til at norsk skole forfaller, nemlig den vettløse innvandringen. Jeg har barn som har gått i det multikulturelle helvetet, og som er blitt stemplet som “vantro”, “grisespisere”, “norske horer” osv. Heldigvis klarte jeg å få dem over på en skole som var overveiende hvit. Men det kostet flesk.

  Du er enten for politisk korrekt eller for feig til å nevne hovedproblemet for norsk skole i dag. Et lite hjertesukk: Det hadde vært hyggelig om dere politikere hadde snakket sant. I hvert fall en gang i mellom.

  Jeg skal fortellle deg hvordan man kan løse problemene med norsk skole i dag, og samtidig spare masse penger, selv om jeg på forhånd vet at du ikke kommer til å følge mitt råd.

  Løsningene på skoleproblemene er å åpne for HJEMMEUNDERVISNING.

  Dersom du følger linken nedenfor, vil du se at elever som får hjemmeundervisning i USA i gjennomsnitt scorer bedre enn 86% av de alle de amerikanske elevene. I lesning scorer de bedre enn 89%, i matte scorer de bedre enn 84%. (Elever i den offentlige skolen scorer selvfølgelig 50% på alle emner). I tillegg koster hjemmeundervisning $500 pr elev, vanvittig mye billigere enn offentlig undervisning, som koster $10,000 pr elev.
  Som du ser, en svært enkel, svært god og svært billig løsning på et vanskelig problem. Altså en løsning som politikere HATER. Enkle og billige løsninger er ABSOLUTT DET SISTE som politikerne ønsker. For hvordan skal dere politikere klare å føkke opp Norge, dersom dere velger de enkle, gode og billige løsningene?

  http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=106585

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *