Kreft kan ramme alle

Hvis du blir syk, skal du være trygg på at du får god helsehjelp når du trenger det. Dette høres ut som en selvfølgelighet, men det er dessverre ikke slik realiteten er for mange pasienter. De siste månedene har pasienter fra Bergen og andre steder stått frem med sine historier om lange ventetider for utredning og behandling, selv for en alvorlig sykdom som kreft.

Hver tredje person i Norge rammes av kreft i løpet av livet. 26 000 mennesker får diagnosen hvert år. Kreftregisteret anslår at i 2020 vil 31.000 nordmenn få kreft. Det innebærer at kreft rammer hos alle, enten fordi vi selv blir syke, eller fordi noen i familien vår eller venner blir det. Det er en av de siste gjenværende folkesykdommene som kan få et dødelig utfall.

I fjor fremmet Høyre 19 konkrete tiltak for hva vi kunne gjøre for å forbedre krefttilbudet i Norge. Det var nødvendig. Krefttilbudet i Norge er dårligere enn i mange andre land. På dette området er ikke tid et spørsmål om penger, tid er først og fremst et spørsmål om liv og helse. I fremtiden vil jeg at flere skal vinne kampen mot kreften. Vi vil antagelig aldri kunne helbrede alle. Men jeg har et brennende ønske at vi i hvert fall skal kunne si; vi gjorde det vi kunne.

Ikke alle vinner kampen mot kreften. Arne Barsnes ventet fem måneder fra undersøkelsen til han fikk diagnosen kreft – han døde. En kreftspesialist sa han ville vært i live dersom diagnosen ble stilt tidligere. Tobarnsmoren Anette Nilsskog fra Stavanger måtte vente fire vonde uker på en kreftdiagnose. Bente Brekke Kampevold ventet i tre måneder på kreftbehandling. Dette er ikke bare enkeltstående eksempler på liv som har gått tapt på grunn av sommel i helsevesenet, det er en del av et større bilde. 180 pasienter har siden 2001 fått erstatning på grunn av feil og forsinkelser i forbindelse med diagnostikk av kreft. Helsetilsynet sier at det er stor risiko for at forsinkelser og rot ved diagnostikk fører til tap av liv og helse for pasienter i Norge.

Men det er mulig å gjøre det bedre. I Danmark er det innført en 48-timersfrist for å få en diagnose på kreft. Det betyr at det ikke skal gå mer enn to døgn fra fastlegen fatter mistanke om kreft, til diagnostikk er påbegynt. Pasienter i Norge som har mistet sine kjære, har satt i gang en kampanje for å få til denne 48-timersfristen i Norge også. Vi i Høyre støtter dem. Det samme gjør Helsetilsynets direktør, men helseministeren har kun sagt hun skal se på saken og har oversendt den til Helsedirektoratet, som allerede har sagt at de mener at dette er dårlig ressursbruk.

Nå har jeg og andre representanter for Høyre bedt Statsminister Stoltenberg og Helse- og omsorgsministeren om å avklare hva de mener. Erfaringer fra Danmark tilsier at det ikke er før den øverste politiske ledelsen engasjerer seg sterkt i denne typen spørsmål, at ordninger, både med diagnose innen 48 timer, diagnosesenter og klare rettigheter, kommer på plass. Når diagnosen er fastsatt må også behandlingen på plass. Norge er heller ikke raske nok på å ta i bruk nye medisiner og behandlingsformer som er testet og dokumentert effektive, her har helsevesenet en stor jobb å gjøre.

Vi kan ikke redde alle, men vi kan redde flere. Vi kan ikke love alle en fremtid, men vi kan gi håp om en. Vi kan ikke vite at kampen vil vinnes, men vi kan kjempe hardere. Viktigst av alt er at vi ikke gir opp.

9 tanker om “Kreft kan ramme alle”

 1. Hei
  Jeg jobber i nav og jobber med oppfølging sykmeldte. Prater med mange som har fått kreft og ja de venter lenge i uvisshet , en jeg kjenner fikk stadfestet kreft med spredning 060411 først i dag ble behandling satt i gang. stå på høyre, mindre byråkratiet, hvorfor ikke la helseministeren ha tettere dialog med sykehusene der det skjer, kutt ut helse sør øst styret og la de som vet og jobber med syke og er på sykehus og ser hvordan det VIRKELIG ER få til bedre løsninger. Støtter opplegget i danmark mens du venter på behandling er det slik at KREFTSVULSTEN VOKSER og ofte blir større og det blir verre.Jeg er snart 40 ikke vært alvorlig syk enda men vet du om så gruer meg til å møte det helsevesent som det snakkes daglig om i media og jeg hører hvordan det er i jobben min. De sier de ansatte på sykehusene er ikke de som er ille det er SYSTEMET. Stå på .

  Merethe

  1. Takk, du beskriver nettopp hvorfor vi må ha mer systematikk i arbeidet med diagnoser og behandling, og ikke minst hvilken ekstra belastning det er at systemet arbeider så sakte.

 2. Som en “rød” Høyremann så lurer jeg på noen ting,
  Hvilke unnskyldninger vil du bruke når du ikke klarer å følge opp dette? Hvis du kommer til makten da? Hvilke rådgivere bruker du? Helt friske mennesker?
  Jeg har bare et ønske, at dette blir en realitet, for alle de som kommer etter oss!

  1. Jeg planlegger for gjennomføring, ikke for unnskyldninger. Vi bruker mange rådgivere, forskere, leger, folk som jobber med sykehusadministrasjon og ikke minst mange pasientgrupper som forteller om sine erfaringer.

   1. Takk, det var det jeg ville høre:-) Støtter dere i dette, og vil komme tilbake til dette om ca. 1 mnd.

    “og ikke minst mange pasientgrupper som forteller om sine erfaringer” er den mest interessante delen av ditt svar.

 3. Kreft kan ses på fra mange vinkler. De “røde” ser snevert på sykdommen, og nesten utelukkende fra “røyking”-siden.
  Men kreft er mer komplisert enn som så. Det er ingen tvil om at enkelte mennesker er mer genetisk disponert enn andre for å bli rammet av denne sykdommen, men det kreves i de fleste tilfeller en eller annen form for “trigger”.
  Det fins mange triggere. Røyking er én av dem. Men bare én. Og den er liten i forhold til mange andre. De aller fleste som røyker får ikke kreft, og det er ikke mange som røyker. Prosentmessig sett.
  Svinekjøtt er en vesentlig “trigger”. Men de fleste argumenterer med at “det er så magert kjøtt” og tenker bare fedme og hjertesykdommer. Svin svetter imidlertid ikke, svetten gjennomsyrer kjøttet og gjør kjøttet “urent” – på en måte. Urinsyre/svette fører til mange sykdommer, og kreft er bare en av dem. Men ingen vil si noe om det, selvsagt, fordi det er upopulært, om mulig mer upopulært enn å si noe om røyking.
  En annen trigger er antiperspiranter – som ikke er det samme som deodoranter. Dette er stoffer som hindrer svetten i å slippe ut fra kroppen vår, og dermed lar kroppen bli forgiftet. Det er ikke utført seriøs forskning på dette – og det burde det visselig.
  Så har man tilsetningsstoffer og konserveringsmidler som blir brukt uhemmet – og over en lav sko. Jeg skal ikke nevne noen spesifikke her, folk får følge med selv.
  Alt dette burde vært tatt opp i utdanningssektoren. Som burde ha vært privat.
  Livmorhalskreft er et annet eksempel. Her vil man vaksinere seg vekk fra problemet i stedet for å løse det på naturlig vis. Vaksinen gjør en rekke unge piker syke.
  I stedet burde man informere at om i land der guttebarn blir omskåret er det 0,2 prosent av kvinnene som får denne typen kreft. Sammenhengen med omskjærelse (av guttebarn!) er tydelig. Og omskjæring av guttebarn er verken farlig eller skadelig.
  Det kunne vært skrevet i bøtter og spann om dette… men det skal jeg la være.

 4. Hei Erna.

  Et meget godt innlegg om kreft, og som vi alle vet så er ikke kreftbehandlingen i norge tilstrekkelig i forhold til at vi skal være et av verdens beste land og bo i, for ikke å nevne rikeste land.
  Jeg anbefaler deg å se denne videoen laget av en 20 år gammel syklist fra Fosnavåg kommune i Møre Og Romsdal, han syklet NORGE RUNDT, totalt 5500km til inntekt for kreftforeningen og jobber fortiden med et “opprop” til dagens politikere ang kreftsatsing og kreftmidler.
  Vi i Ulstein & Omegn Unge Høyre har støttet han hele veien, og han gjør en FANTATISK jobb.

  Se videoen her:
  http://www.youtube.com/watch?v=R8MCj5JMcgQ&feature=channel_video_title

  Støtt underskriftskampanjen hans her:
  http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=2946

  Ta kontakt om du har mer spørsmål ang Christoffer og hans gode arbeid.

  Mvh
  Even Dimmen,
  Styremedlem, HSFB
  Styremedlem, Ulstein & Omegn UH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *