En god skole skaper muligheter for alle

Mer kunnskap i skolen er et av de viktigste målene for Høyre, og det har vært rettesnoren i vår politikk de siste tiårene. Høyres mål i skolepolitikken er at skolen skal gi muligheter for alle. Skolen må møte alle elever med høye ambisjoner og krav slik at elevene skal ha noe å strekke seg etter. Dette kan høres ut som en selvfølge, men veien til dette målet krever bevisste politiske prioriteringer.

Hvis jeg skal låne et begrep fra idretten, så kan jeg si at internasjonale undersøkelser som TIMSS og PIRLS 2011 viser at norsk skole er klokket inn på en god mellomtid. Det skal norske lærere har mye av æren for, men jeg mener vi må ha langt høyere ambisjoner for norske elever. Forskerne bak matematikkundersøkelsen TIMSS sier selv at «på tross av den positive trenden, er det langt til målet om at norske elever skal ha gode kunnskaper i matematikk som vil hjelpe dem i videre i dagligliv og yrkesliv».

Kvaliteten på den norske skolen er avgjørende for at alle barn kan oppnå sine drømmer. Derfor er Høyres visjon at uansett hva ditt utgangspunkt i livet er; hvem foreldrene dine er, hvilken religion du tilhører og hvilket kjønn du har, så skal vårt samfunn gi deg muligheter til å leve ut ditt talent, dine drømmer og dine ambisjoner. Veien dit går gjennom en god skole.

Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at barna møtes av dyktige og engasjerte lærere. Grunnen til det er at ingenting betyr mer for elevenes læring enn gode lærere. Forskning viser at læreren er den faktoren som får elevene til å strekke seg og mestre skolehverdagen. Høyres ambisjon er klar og tydelig. Alle elever skal møte en drømmelærer i klasserommet.

Høyre prioriterer det viktigste først i skolepolitikken. Jeg mener de rødgrønne ikke har prioritert det viktigste først: dyktige lærere til alle elever over hele landet. Det er for meg en gåte hvordan man kan prioritere frukt og grønt og frivillig leksehjelp på 1-4.trinn over etter- og videreutdanning for lærere. De to første eksemplene har regjeringen lovfestet (!), men vi har ikke sett spor av noen offensiv satsing på lærernes kompetanse.

Jeg har lenge sagt at høstens valg står mellom tolv år med rødgrønt flertall eller en borgerlig regjering med nye ideer og bedre løsninger. Dette er spesielt tydelig i skolepolitikken. Noe av det første Høyre vil gå i gang med hvis vi kommer i regjering er et lærerløft. Vi skal begynne med en kraftig satsing på etter- og videreutdanning av lærere. Vårt mål er at i løpet av fem år er målet at ti tusen lærere få tilbud om videreutdanning innen matematikk.

Lærerutdanningen skal bli til et femårig masterstudium og vi vil heve opptakskravet for å komme inn på utdanningen til minst karakteren 4 i norsk, matematikk og engelsk.

Vi vil ta initiativ sammen med KS og lærerorganisasjonene til å utvikle nye karriereveier for lærere fordi vi mener det er viktig at de beste lærerne fortsetter å undervise i stedet for å søke seg til andre utfordringer utenfor klasserommets fire vegger.

Så hvis skolepolitikk er avgjørende for hvilken stemmeseddel du putter i valgurnen 9.september, så bør du velge Høyre!

3 tanker om “En god skole skaper muligheter for alle”

  1. Hei Erna og Høyre. Jeg er enig i at vi må ha en god skole, imidlertid må dere ikke glemme at vi i dagens skole faktisk har utrolig mange dyktige lærer. Det kan være sårt for disse at det til stadighet snakkes om at vi må få bedre lærere, underforstått at de vi har i dag ikke er gode nok. Jeg har en mistanke om at det skolen trenger er at vi gir de gode lærerne vi har i dag, bedre muligheter til å få gjøre den gode jobben de ønsker å gjøre.
    En liten / stor sak til som jeg brenner for. Bygg ikke fergefri E39 før veinettet er utbygget mellom bropunktene. Det er på veiene ulykkene skjer. Så ønsker jeg dere lykke til med valget

  2. Hei Erna er enig i at mange lærer gjør en utmerket jobb,men det er lettest for læreren og undervise flinke elever,jeg har erfaring med en som er flink,og en som sliter,han som sliter har vi hatt hos ppt,men det gjelper ikke når det er rektor som bestemmer ppt er bare rådgivende,jeg bor i Sandefjord som er en høyre kommune det eneste de er opptatt av er innsparing,og flinke rektorer som slår sammen klasser,og ikke har ressurser til asistent,rektor svarer at skal få om jeg har.En annen ting som jeg har prøvd å få til er at læreren skal sende meg ukeplanen på fredag slik at jeg kan undervise mitt barn,men nei det går ikke fordi læreren er mer opptatt å stikke hjem fra skolen kl 13.00,og heller komme tilbake på søndag for å lage ukeplan for neste uke,slik at denne da kommer som mail på mandag,jeg har da liten tid til å sette meg inn i hva de skal gjøre av lekser.Når jeg ikke er lærer trenger jeg tid til norsk engelsk gramatikk,jeg må ofte inn på google eller linker som står på ukeplan,men da må jeg bruke ukeplanen til han som er flink for han har en flink lærer som gjær jobben sin,for jeg må da gå til skolen og spørre ka dere ikke gjøre det på ukeplanen for han andre også,hilsen en oppgitt far

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *