En dyster natt i europeisk historie

 

En synagoge i München ødelagt i brann etter krystallnatten. (Foto: Wikimedia Commons)
En synagoge i München ødelagt i brann etter krystallnatten. (Foto: Wikimedia Commons)

77 år er gått, men natten mellom 9. og 10. november 1938 skal vi ikke glemme. Krystallnatten markerer starten på ett av de mørkeste kapitlene i europeisk historie.

Om morgenen 10. november 1938 lå det knust glass overalt på gater og fortau utenfor jødiske forretninger i Tyskland og Østerrike.

I løpet av natten hadde tusenvis av vinduer blitt knust, synagoger satt i brann, eiendommer vandalisert. Flere titalls jøder ble drept.

Krystallnatten, eller novemberpogromen, står som et dystert bilde på den dramatiske opptrappingen av jødeforfølgelsene i Hitler-Tyskland.

Det var et vendepunkt: Etter denne natten ble ikke jødene lenger bare diskriminert, de ble systematisk forfulgt. Man kunne for alvor begynne å se konturene av Holocaust.

Det var den nazistiske regjeringen som iverksatte volden, hærverket og brannene. Nazistene prøvde riktig nok å få det til å fremstå som om det var et folkelig raseri mot jøder som lå bak. I virkeligheten var det imidlertid en nøye regissert aksjon fra NSDAP, hvor både SA og SS medvirket.

Holocaust var konsekvensen av det mest ekstreme synet på menneskeverd vi har opplevd i moderne tid. Det er humanismens mørkeste punkt, og må aldri bli plassert som en historisk hendelse vi kan legge bak oss.

I disse dager krysser mange fremmede Norges grenser. Mange av dem er på flukt fra krig, vold og nød.

Tilstrømmingen til Norge er svært stor i øyeblikket, og mange av dem som kommer vil bli returnert fordi de ikke har et reelt beskyttelsesbehov.

Men enkelte vil få opphold og vil bli i Norge – over en kortere eller lengre periode. Det er viktig å ta godt vare på dem, la dem bli en del av samfunnet vårt, idrettslaget, korpset eller koret.

Jeg godtar ikke at folk blir hetset for hvem de er som mennesker, enten det gjelder språk, rase, form, farge eller hva som helst.

Dette er noe jeg har engasjert meg for i hele mitt politiske liv. Og ikke minst etter at jeg ble statsminister.

Regjeringen jobber målrettet mot ekstremisme.
Regjeringen jobber målrettet mot ekstremisme.

I fjor inviterte jeg til en rundebordskonferanse med kvinner og jenter hvor hatytringer og -krim stod på agendaen. Dette ble fulgt opp med et innspillmøte, i forbindelse med handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Planen er nå lagt frem og skisserer hvordan dette viktige arbeidet skal organiseres. Terror er den ytterste konsekvens av radikalisering og voldelig ekstremisme, og forebyggingsarbeidet er sentralt for å sikre grunnleggende verdier som demokrati, menneskerettigheter og trygghet.

Regjeringen har også startet arbeidet med en egen handlingsplan mot antisemittisme.

Å kunne leve uten frykt for å bli utsatt for hat og vold er en grunnleggende verdi i et trygt samfunn.

Samtidig skal vi huske at det går en linje mellom mobbing og trakassering, hets og hatprat, rasisme og diskriminering.

Alt dreier seg om angrep mot medmennesker – for hvem de er.

Vi trenger barn og unge som sier fra, og voksne som reagerer og handler.

Det spiller faktisk en rolle hvordan vi forholder oss i lunsjpausen på jobben eller rundt middagsbordet hjemme. Hvilke holdninger vi formidler, hvordan vi påvirker kollegene, hva vi lærer barna.

Vi skal tenke over hvordan vi snakker, enten det dreier seg om våre nærmeste, om klassekamerater, kolleger – eller mennesker på flukt fra krig, håpløshet og økonomisk uføre.

4 tanker om “En dyster natt i europeisk historie”

 1. Du glemte igjen å presisere at mens du snakker om bekjempelse av hat, vold, diskriminering, og ekstremisme, så importerer netopp du folk som kommer med hat, vold, diskriminering, og ekstremisme?

  Og dermed øker også du faren for mer jødehat, mer ekstremisme, og dermed mer vold som igjen vil medføre en dyp hat.

  Jeg tror dere politikere bør flytte fokuset på disse tingene bor i fra egen befolkning, og heller rette det imot de som dere slipper inn med åpne armer. Folk som i fremtiden ikke vil oss noe godt.

  Denne importen vil koste hver en nordmann omkring 75.000 kroner. Og det finnes dessverre tusene av oss som har mindre enn det i pesnjon. Tusener som dere politikere gir beng i.

  Rydd opp i egne rekker, sørg for at du har en etnisk befolkning som er tilfredse med tilværelsen innen du legger bekymringene dine på alle andre utenfor Norge, eller ute i fra kommende.

  Det svarer seg dårlig å kvele eget befolkning med politisk korekthet!

  1. Du tar feil, Jan! Du har rett i at hatet vi ser i samfunnet i dag er relatert til flyktningen som nå kommer til Norge, men hatet er ikke importert, det fantes her hele tiden. Det har bare vokst seg større og styggere nå, og det er du og dine meningsfeller som gir det grobunn og næring. Det er du og dine som representerer rasismen og diskrimineringen. Det er dere som tenner på asylmottak. Det er dere som er ekstremistene.

   1. Beklager! Det gikk litt fort her. Det var ikke meningen å være anonym.

    Hilsen
    Bjarne Prydz Christensen

 2. Bra skrevet!

  Er skumle linjer bakover i historien på det en ser nå, og folk hisser seg opp (som regel på “fakta” som ikke stemmer).

  Rart hvordan noen mener hat og vold er en god måte for å bekjempe hat og vold. Og i tillegg mot uskyldige parter…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *