Jobb til flere er vår viktigste jobb

ArbeidSelv om det prosentvise tallet på arbeidsledige ikke er rekordhøyt i Norge, er antallet som er ledige og som opplever usikkerhet om jobben altfor høyt.

Regjeringen er bekymret over at arbeidsledigheten i Norge øker. I enkelte deler av landet er situasjonen kritisk. Nettopp derfor har utfordringene på arbeidsmarkedet vår høyeste prioritet.

I et oppslag i VG fremstår det som om jeg er ”ikke så bekymret” og at jeg hevder at ledigheten er lav.

Det stemmer ikke.

Norge er i den mest utfordrende perioden på flere tiår. Situasjonen er en helt annen enn under finanskrisen.

Med en oljepris rundt 30 dollar fatet møter Norge utfordringer som får direkte følger for norske bedrifter og arbeidstakere.

Jeg skjønner svært godt den usikkerheten mange norske familier opplever nå, særlig på Sør-Vestlandet.

Å bli sagt opp eller permittert snur opp ned på hverdagen. Klarer vi å betale på huslånet? Må familien flytte for å få jobb? Må barna bytte skole? Har vi råd til fritidsaktivitetene deres?

Det er avgjørende for Høyre og regjeringen å sikre at så få familier som mulig blir tvunget til å stille seg disse vanskelige spørsmålene. Arbeidet for å skape nye jobber og opprettholde aktivitet er derfor blant våre aller viktigste oppgaver.

Regjeringen har lagt frem en kraftfull tiltakspakke og et ekspansivt budsjett. Vi har også fulgt opp med langsiktige tiltak for nye jobber.

I morgen skal jeg sammen med finansministeren møte sentralbanksjefen og flere økonomer for å diskutere den økonomiske situasjonen, og fredag reiser jeg til Rogaland for å snakke med både arbeidstakere, arbeidsgivere og arbeidssøkere. I løpet av de kommende ukene skal jeg også til Møre og Romsdal, Hordaland og Agder i samme ærend.

SVG
På sensommeren i fjor møtte jeg arbeidstakere og arbeidsgivere til et dialogmøte på Sola i Rogaland sammen med blant andre Stavanger-ordfører Christine. Til uken drar jeg tilbake.

Over den siste tiårsperioden har veksten i Norge først og fremst vært drevet av høye priser på olje og gass. Fra flere hold har det blitt påpekt at vi trenger flere ben å stå på.

Derfor har arbeidet med å gi landet et bredere økonomisk grunnlag vært en hovedsak for min regjering fra vi tiltrådte.

I løpet av bare halvannet år har utsiktene i oljeindustrien endret seg: Vekstmotoren er kraftig svekket, og omstillingen må skje raskere enn vi hadde sett for oss. Men vi har en plan, og vi tenker både kortsiktig og langsiktig.

På kort sikt må vi møte ledigheten med tiltak for arbeid og aktivitet, som ikke fører til varig økte offentlige utgifter, men som ruster oss for fremtiden. Det betyr kompetanseheving og omskolering, rekordinvesteringer i ny infrastruktur og oppussing og rehabilitering av eksisterende infrastruktur. Samferdselsbudsjettet har siden regjeringsskiftet økt fra 41,4 milliarder til 59,8 milliarder kroner. Veksten er altså på nesten 20 milliarder kroner. Det skaper jobber.

På lang sikt er det fare for at den omstillingen vi er inne i gjør at flere faller ut av arbeidsmarkedet. I Davos, hvor jeg har vært denne uken, var den fjerde industrielle revolusjonen med digitalisering og roboter temaet. Da må vi føre en aktiv politikk, slik jeg poengterte overfor VG. En politikk som gjør at voksne får påfyll av kompetanse, og at flere med hull i CVen kan komme tilbake til arbeid. Det er en av våre viktigste langsiktige utfordringer.

Regjeringen jobber for et mer fleksibelt arbeidsmarked, en mer effektiv offentlig sektor, en mer moderne samferdselspolitikk og et skatte- og stønadssystem som sikrer at det lønner seg å jobbe og skape nye arbeidsplasser.

Alle våre budsjetter har prioritert investeringer i kunnskap, forskning, innovasjon og utvikling – slik at det vi skal leve av kan dyrkes frem.

Norge trenger mer enn noen gang nye ideer og bedre løsninger. Vi kan ikke vende tilbake til politikken som ble ført da oljeprisen var skyhøy.

Flere norske bedrifter må bli vinnere på verdensmarkedet – og flere mennesker må vinne frem og delta i det norske arbeidsmarkedet.

Regjeringen skal føre Norge trygt gjennom omstillingen, vi skal trygge velferden og fortsette å skape et samfunn med muligheter for alle.

24 tanker om “Jobb til flere er vår viktigste jobb”

 1. eg lurer rett og slett på hvorfor marijuana er ulovlig i norge? jeg personlig synest det er det teiteste. vi får masse piller og knaske på apoteke for, mye som bryter ned kroppen men for alle slike små problemer ville marijuana ordnet alt. leddsmerte, ryggsmerte, migrene, søvn, depresjon osv. er ikke så mye mer enn 100 år siden da 50% av all medisin besto av marijuana. visst vi ser på religioner så kan vi merke at hver religion livstil og levemåte passer rett inn der hvor den stammer fra både geografisk og tidspunkt. det er grunnen til at alkohol er nevnt i bibelen. men marijuana har blitt brukt f.eks i kina 3000 år f.kr. og flere gamle religioner forteller at marijuana ble skapt av gud for oss menneske. sann som hinduismen sier at shiva tok med marijuana for at vi skulle bruke det. hvor mange har dødd av marijuana? hvem har blitt avhengig fysisk? hvor mange dødsfall har kobling med marijuana? hvor mange fins det på gama som er avhengig av marijuana og har ødlagt livet sitt? svare er så nært null at du blir sjokkert. sjøl kaffe er farligere enn marijuana! og hvorfor skal tobbak være lovlig? det har jo ingenting povitivt! ABOSLUTT ingenting! også kommer selfølgelig noen med nye propeganda som at marijuana dreper hjerneceller, men det ingen bryr seg om er at forsøket som ble gjort på apene om akkurat dette ble gjort feil og vurdert feil. de forskerene lagde en stor dose og innhalerte det over en lang stund slik at apene manglet oksygen. og alle vet at når man ikke får oksygen så blir hjernecellene drept. jeg er 17 år og er en av de ungdommene som fester. men vet du hva? jeg sluttet med alkohol, jeg røyker ikke vanlig tobbakk og rører heller ikke noe piller! jeg har migrene, har vært med legen flere ganger og fått tablette for det! endte opp med at jeg måtte dra hjem fra skolen hver gang jeg tok en tablett, de var så kraftige og nedbrytende. se på hvordan alkoholikere fungerer i verden! hvorfor ser vi ingen marijuana røykere på denne måten? jeg røyker selv, går på studiespesiealiserende linje og skal neste år studere elektroingniør. hadde neppe greid det om jeg skulle ta tablettene jeg fikk med legen for migrenene og soveproblemene mine. og selfølgelig så vil noen si “hasj er stigen til å gå videre til harde stoffer”. vet du hvorfor det blir sagt slik? jo fordi folk som begynner med hasj ser at det ikke er noe problem og nyter livet, men så befinner alt seg i et svart miljø hvor alt er kriminalitet! dealern forteller at han har noe bedre, og hva tenker man da? “siden weed ikke er farlig kan ikke dette være farlig heller” FEIL! hadde bare vi hatt politikere med vett i hode ville marijuana vært lovlig på en god måte og sannsynligheten for at folk ville begynt med harde stoff ville ha blitt redusert. itilleg ville mye kriminalitet forsvunne! sier ikke at det skal være som i california, men hallo!? vi bor i norge. vi greier å lage en god ordning så det fungerer på en ordentlig måte! vennligst svar, lurer veldig på dette

 2. eg er ufør og har flere gode ideer som eg ønsker å sette ut i livet, det er da veldig trist å møte et NAV som forteller eg må si opp uføretrygden min for å få hjelp fra dem. heldigvis har eg fått aliansepartnere som er arbeisfør som hjelper meg å få i gang prosjekter, men det er ingen tvil om at det er ALT for my akademisk papir tull og for lite menneskelig hjelpsomhet innenfor både Innovasjon norge og NAV.. har forsøkt å få hjelp til å sette opp søknader som skl levers til Inoovasjon norge, men dette ere overhodet ikke mulig… håper at fortsettelse er bedre fra regjeringens side.. ta grep og ta ansvar for å få systemer som fungere….

 3. Og du Erna, tror du det blir mindre ledighet av å innføre NIS på kysten. Hjelper ikke med norsk flagg ombord, når det ikke er nordmenn!! Dessverre så følger Høyre etter AP, nemlig å utslette den norske maritime næring. Husk det du som aldri har vært i lønna arbeid: Kompentanse begynner på golvet.

 4. – Hva Med De Ca. 400 ooo Norske Normenn Som Er “Satt-På-Trygd-I-Arbeids-Før-Alder” – Rett Og Slett Fordi De “Gjennomskuer-Det-Falske-Systemet” – Og Med Sin Sin Samvittighet Nekter – “Å-Følge-Det” — Og Dermed Blir NEKTET TILGANG TIL Å BIDRA I ARBEIDSLIVET — ???

 5. – Jeg Har Utallige Ganger Prøvd “Å-Gå-Ut-Igjen-I-Arbeids-Livet” – Bare For Å Oppleve At Jeg Blir “STRAFFET” For Det :- Jeg Får MINDRE IGJEN – Enn “Attføring Og U-Føre-Trygden-Til-Sier” — Bare Fordi JEG VET Og KAN FOR MYE — Dere Speiler En FORELDET STRATEGI —- SIER DET MEG !!!! — JEG OG VI HAR MYE VISDOM Å BIDRA MED — BRUK OSS !!!!!!

 6. – Ps :- Vi Vet Alle At Det Finnes Ingen “LOMME-På-Lik-Skjorten” – Men Så Lenge Vi LEVER HER – Har Vi Et FORVALTNINGS-ANSVAR For Vår TID – Våre MULIGHETER – Våre EVNER KUNNSKAPER Og TALENT — SLUTT Å “UNDERGRAVE” DET NORSKE FOLK !!!!!!

 7. – NORGE Er Et “Lite-Land-&-Nasjon” – Men Likevel Utrolig Viktig I Verdens-Sammenheng — Og Hvis Vi Skal Forsvare Vår Rett Til Ut-Delingen-Av-“FREDS-PRISEN” — MÅ VI SPEILE DEN SELV — Stikk-Ord :- Harmoni – Balanse – Imøtekommenhet – Gjest-Fri-Het – Indre Verdi – Vennskap – Rettskaffenhet – Sannhet – Takknemlighet – Toleranse – Dele-Vår-VERDIGHET-Med-Andre —- Og De Vi Inviterer-Inn-I-Landet-Behandler-Vi-Like-ENS — LISTEN-ER-LAAANG — Og Vår Del-Tagelse-I-KRIG-VIL-BARE-SVEKKE-VÅR-TRO-VERDIGHET — NÅ-Og-For-All-Tid — Mvh Edna Santara —

 8. Hun bør først gjøre jobben med å styre landet og gjøre jobben hun er valgt til .Du får ikke jobber og vekst ved å starte på toppen .Det arbeidsfolk som har slitt og bygd landet .får du ikke de med deg vil du ødelegge muligheten til vekstarbeidsplasser.

 9. Høyres ut some monge fornuftige tanker dette Erna!

  Men some drosjeeiger, sliter jeg med å ta deg seriøst! Grunnen er enkel, politiet forsøker å håndheve lovverket og avskilter Uber biler! Du reiser på mediadekket møte med opphavsmannen! Å applaudere krimminell virksomhet, er veldig dårlig kommunikasjon te folket og drosjebransjen. Å kalle det innovasjon, er tåkeprat og latterlig. Du har med dine uttaleser og handling, legimitert kriminell virksomhet. Så kan du meine ka du vil om at det burde vært lovelig. Trur det er virkelig behove for at du dukker opp på møter med bransjen og fagmyndigheter!
  Du kan ikkje som statsminister sei, bygg i strandsonen, libiraliser livverket ittepå! Det er faktisk uverdig og skammelig av ein statsminister! Så vist du skjønner ordet legge seg flat, bør du gjøre det.
  Delingsøkonomi, og kunnskapsløft blir bare vrøvel om du durer fram på den måten.

  Dette handler ikkje om å skap arbeidsplasser, og ting må gjøres i riktig rekkefølge. Lovverk og regulering først, 😄

  Til alle some applaudere Uber, bare vent det stopper ikkje med drosjebransjen. Håper dere så klapper å skriker til oss, at dere snart ikkje har råd til pirattaxi ein gong 😄

 10. Det er noe underlig her…
  Tenk deg en øy med 100 mennesker. De blir enige om oppgavene som må gjøres, og fordeler arbeidet. De blir enige om at hver person må jobbe 8 timer om dagen, og får da tildelt goder (mat, klær, bolig, etc) tilsvarende. For å gjøre det enkelt utvikler de et pengesystem som smidiggjør overgangen fra arbeid til goder. Alt fungerer bra lenge.
  Men, så finner noen på en mer effektiv måte å produsere mat. De trenger ikke like mange mennesker til å produsere samme mengde mat. Så et par av dem blir sagt opp. Og mister da pengene. De klager, men blir møtt med: “dere må skape nye arbeidsplasser”. De svarer da: “jammen, det trengs jo ikke. Gruppen vår produserer jo alt vi trenger!” Svar: “nei, det hjelper ikke. Dere må finne på nye jobber!”
  Så da foreslår de arbeidsledige at de kan klø ryggene til de som ennå har jobb. 8 timer om dagen. Og det er alle enige i er en god ide. Og fred og fordragelighet er opprettet. Inntil neste runde med arbeidsledighet. Til slutt er det bare 10 som produserer det alle trenger. De andre 90 klør ryggene på hverandre. Og alle økonomene og politikerne er fornøyd. For der er null arbeidsledighet på øya.
  Jeg stusser…

 11. Hei Erna, når dere i regjeringen legger på avgifter som elavgift / flyseteavgift, da er det menigmann i gaten med inntekt på ca 450000.- dere tar ifra, Dere aom er i regjeringen tjener mer enn det og ser ikke det samme, men avgifter må taes fra dem som tjener mer enn 500000 og der må dere slutte å høre på lobbyister og gjøre noe som er rettferdig, jeg har vært medlem av Høyre og er nå ikke det lenger fordi dere gjør ikke jobben for oss som er småbedrift og selvstendig næringsdrivende i Norge.

 12. Takk for at du retter fokus mot nye arbeidsplasser.
  Det som er litt uforståelig for oss som jobber i olja og ser behovene på Norsk sektor i årene som kommer er følgende.

  Manglende vilje fra oljeselskapene til å starte P&A av gamle brønner.

  Blir dere motivert av operatørselskapene til å akseptere en forskyvning frem i tid pga. manipulert definisjon av gamle brønner?
  Hvorfor blir regjeringen ført bak lyset her?

  Hver eneste brønn blir dyrere og vanskeligere å plugge permanent for hver eneste dag som går. Nå har vi en gylden mulighet til å starte dette allerede forsømte arbeidet med rimelige rater på rigger og folk med kompetanse.
  Oppsigelsene går først ut over de unge som nødvendigvis ikke kommer tilbake til denne type arbeide.
  Forgubbingen er allerede god i gang offshore.
  Vi må slutte å tro på Julenissen siden ingen vidunder-kur kommer til å bli oppfunnet for å gjøre denne mekaniske prosessen rimeligere.

  Vi kan får tusenvis av dyktige oljearbeidere i jobb og titalls rigger i drift med dette allerede forsømte arbeidet.

  Alternativet er å gi våre barn i fremtidens Norge en ekstrem miljøutfordring og hele kostnaden siden operatørselskapene kommer til å gjøre alt for å slippe å ta denne enorme regningen.

 13. Ved å innføre flyskatten på kr.80,- vil du sette mer en 1500 til ut i arbeidsledighet, om du mener noe med dette utsagnet så setter du ikke flere arbeidsplasser i fare.

 14. Husk at politikerene kun snakker storkapitalen sin sak, de bryr seg fint lite om oss “dødlige” CASH IS KING. Og det er jo også viktig at Løvebakkens helter/heltinner sikrer seg en jobb etter politikken., da helst innen EU, er jo en grunn til at de innfører alt av skatter som rammer arbeiderklassen. De er allerede på god vei til å rasere det som er igjen av maritim næring, det rare er at andre EU land legger til rette for en sikker maritim framtid, ikke i Norge. De synes det er mye bedre at norske skattepenger går til alle andre land enn Norge. Høyre er på god vei til å fullføre det som regjeringer på regjeringer har kjempet for siden krigsseilerne. Nemlig å utradere norsk maritim kompentanse. Det er dessverre intet å forvente, når Norge er styrt av broilere og blåruss, som aldri har hatt “lønnet” arbeid. STÅ PÅ ERNA.

 15. Ved å innføre flyseteavgift får vi mindre fly fra utlandet til Norge. Det vil gi mindre flyplassenansatte, mindre bussjåfører, mindre hotellansatte, mindre kokker, mindre vaskehjelper på hoteller, mindre flyvertinner osv osv. Det vil gi mindre skatteinntekter totalt! Det er ikke for sent å snu!

  Flyseteavgift = arbeidsledighet = dårlig skattepolitikk!

 16. Fjern flyseteavgiften.. Vi trenger arbeidsplassene på Rygge.. Det er bare tull at det lille antall fly fra Norge hsr noe å si verdens sammenheng. NEI til
  Flyseteavgift.

 17. Hvis dette stemmer synes jeg det er merkelig at man fortsatt går inn for flyseteavgiften, som vil medføre tap av 1000 arbeidsplasser i Østfold, samtidig som fylket har 6000 arbeidsledige allerede.

 18. Avinor ville kjøpe Rygge for å legge ned. Flysete avgiften åpner for at dette kan skje uten at de trenger å legge ut en krone. Dette er Storby Oslo politikk. Det virker som å ta arbeidsplasser fra distriktene ikke er så nøye. Hvis et par tusen arbeidsplasser ikke spiller noen rolle, da må det være noe alvorlig galt. Flysete avgiften vil helt sikkert ha ringvirkninger i hele distrikts Norge fra Nord til sør. 80 kr pr. pers er jo så lite, men flyselskapet må betale selv for de tomme setene. For et vanlig passasjer fly med plass til 140 stk. Koster vær takeoff ca 11200.- kr ekstra i flysete avgift. Med mange Ryan Air avganger fra Rygge pr dag, så blir dette utrolig mye penger. Nå mistet vi Politihuset til ski, og Politiets planlagte treningssenter ønsker de å bygge mitt i stor Oslo. Rygge militære flyplass har alt som til for å få til dette i dag. Det virker som Østfold politikerne sover i klassen. Huff, huff, ikke bra.

 19. Hei Erna
  Blir litt provosert av deg når du står frem på TV 2 nyhetene i dag 22.1 og forbindelse med noe olje innslag.Der du sier at mange arbeidsgivere på land står med åpne armer og vil ta i mot masse av de oppsagte innen oljebransjen for det er mangel på slike folk med så god utdannelse og kompetanse ????,,Vilke folk er det du snakker om her ????.Er det ikke på tide du begynner og tenke litt på de som ikke har så god utdannelse og som gjør jobbene offshore som de med så god utdannelse finner opp på land.Det er offshore de fleste oppgavene blir utført som igjen gjør at du og regjeringen kan nyte godt av det som kommer opp.I disse dager er det ca 20 000 av oss på golvet som er oppsagt innen Oljebransjen som hadde vårt arbeid offshore.Det står ingen andre arbeidgivere med åpne armer for oss.Vi har gjerne kun grunnskole,og tatt noen fagbrev inne rør,plate,stilas,isolasjon, men det er vi som får platformene til og fungere og henge i hop så dette igjen kan pumpe opp det som holder deg og Norge i gang.
  Nei Erna,vær no snill og gjør noe for oss vanlige folk uten den formidable utdannelsen du tror alle har innen Oljebransjen,,,,ta med Anniken Haugli og få igang 52 uker permisjon,,,da har dere reddet mange av oss uten utdannelse til og kansje ha våres jobber om 1 år i håp om at tidene bedrer seg.Men dette er vel bare noe skrift på et papir for deg og som ikke blir lest av deg og dine,,,men min frustasjon er i allefall komt litt videre.

 20. Hei Erna: Du må ta deg tid til å svare, ellers så kan du be dine politiske rådgivere svare. Du vet: de som har masse jobberfaring og som vet hva de snakker om 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *