En trygg og god start i livet – for enda flere barn

barnehage1Lek og læring, i gode og trygge omgivelser. Regjeringen og samarbeidspartiene vil gi flere barn muligheten til å gå i barnehage.

En god barnehage er så mye mer enn bare et oppholdssted.

Det er et sted for lek og læring, vennskap og kreativitet, språk og sosial kompetanse. Det er et sted for personlig utvikling – og for integrering i storsamfunnet.

Torsdag sist uke hadde jeg gleden av å besøke Thor Olsens barnehage på Torshov i Oslo sammen med barneminister Solveig Horne fra Frp, Trine Skei Grande fra Venstre og Olaug Bollestad fra KrF.

Selv om klokken bare så vidt var passert åtte da vi dukket opp, var barna ytterst morgenfriske og klare for både lesestund og lek med de fremmede damene som var på visitt.

De flinke pedagogene i barnehagen fikk oss også med på et par sanger, blant annet med en litt utradisjonell, men veldig moro versjon av «Napoleon med sin hær».

Å gå i gode barnehager, sammen med andre barn – omgitt av dyktig personale, bidrar til en god start i livet.

Regjeringen og samarbeidspartiene sørger nå for å utvide ordningen med gratis kjernetid til også å gjelde treåringer fra 1. august.

barnehage2
Lek og læring i Thor Olsens barnehage på Torshov i Oslo. Alle foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Det er viktig for regjeringen, Venstre og KrF å legge til rette for at alle barn får mulighet til å gå i barnehage – også barn fra familier hvor inntektene kanskje ikke er så høye, eller hvor det ikke snakkes norsk hjemme.

Sammen med samarbeidspartiene sørget vi for at det i fjor ble det innført tilbud om gratis kjernetid i barnehage for fire- og fem-åringer fra familier med lav inntekt.

Nå er tiden kommet for å utvide ordningen. Det har vært en kampsak særlig for Venstre og Trine.

I noen familier kjenner man kanskje ikke barnehagen godt nok, eller foreldrene er ikke i jobb og føler ikke så stort behov for å la ungene gå i barnehage. Det er et viktig mål å nå ut til familier som ikke snakker norsk hjemme.

Undersøkelser viser at en del barn begynner på skolen uten at norsken er så god som den burde eller kunne vært. Forsøksordninger med gratis kjernetid tyder imidlertid på at flere barn med innvandrerbakgrunn går i barnehage, og at de siden gjør det bedre på skolen.

Vi vet også at noen foreldre velger ikke å ha barna sine i barnehagen på grunn av kostnadene. Vi vil ikke at foreldrenes lommebok skal være et hinder for å kunne la barna få et barnehagetilbud.

I regjeringsplattformen lovet vi å gjøre barnehagen mer tilgjengelig for barn fra familier med lav inntekt.

Det leverer vi på.

Sammen med Venstre og KrF har vi i tillegg til å innføre gratis kjernetid innført et tak på foreldrebetalingen. Jo mindre en familie tjener, desto mindre betaler de for å ha barn i barnehagen. Moderasjonsordningen gjør at ingen husholdninger trenger å bruke mer enn 6 prosent av inntekten på en barnehageplass. Inntektsgrensen for gratis kjernetid er satt til 417 000 kroner fra 1. august 2016.

barnehage3
Lesestund i barnehagen med Trine fra Venstre, Solveig fra FrP og Olaug fra KrF.

Sammen med Venstre og KrF har vi også satt av 10 millioner kroner til kommunene for å banke på døren til foreldrene til barna som ikke begynner i barnehage. Ikke for å moralisere, men for å informere om hva vi vet at barnehage betyr for barnas utvikling, og for mulighetenes deres i fremtiden.

Ofte dreier dette seg om å nå ut til innvandrerfamilier, hvor mor kanskje ikke er i jobb og tenker at hun ikke trenger noen til å passe på barna for henne – at hun kan gjøre det selv.

Ved siden av lavere foreldrebetaling for lavinntektsfamilier, har de viktigste satsingene på barnehagefeltet i denne regjeringsperioden vært økt kvalitet, et mer fleksibelt opptak og likeverdig behandling av kommunale og private barnehager.

Vi vil i år bruke totalt 410 millioner kroner på tiltak for å fremme kvalitet i barnehagen. Det er mer enn det dobbelte av i 2013.

I et samfunn hvor vi vil skape muligheter for alle, må vi begynne tidlig.

For regjeringen og samarbeidspartiene er det viktig at når foreldre overlater sine søte små i barnehagens favn, ja, da skal de vite at barna får et godt tilbud, omgitt av faglig dyktige ansatte.

Barna er tross alt det kjæreste vi har.

2 tanker om “En trygg og god start i livet – for enda flere barn”

 1. Erna Solberg, dette blir bare for dumt. Du vil banke på dører som allerede har blitt banket på. Bare at først vil du fjerne gratis kjernetid fra veldig mange av dem. Det er innvandrerkvinnene du snakker om. Barn som har annet morsmål enn norsk. Vel, mange av dem bor som kjent i Groruddalen og bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Der har man hatt, som du vet en svært vellykket universell ordning med gratis kjernetid som du nå vil fjerne. Inntektsgrensen på 417 000 er så lav at svært mange barn kommer til å slutte i barnehagen. Da blir det litt dumt å banke på dørene deres i etterkant? Jeg ville i hvert fall følt meg veldig dum som offentlig ansatt. Vet du ikke at i bydeler i Groruddalen har man allerede banket på dører? Fått opp antallet barn som går i barnehagen drastisk? Dette skal din regjering nå ødelegge. Dere vil fase ut den universelle ordningen enda tidligere enn planlagt, til og med.
  Veldig mange barn med mødre som går hjemme, som har annet morsmål enn norsk, har likevel foreldre som tilsammen har en inntekt på mer enn 417 000. Ja, da blir det nok ganske naturlig for mange av disse mødrene å holde barna hjemme når gratis kjernetid opphører.
  Hva skal du forresten gjøre med smart-barnehagene, barnehager som finansieres med midler fra Groruddalssatsingen, midler du vil fjerne? Dette er barnehager som satser spesifikt på språk. Barnehager som er helt gratis for barna som går der.

  Det er trist at din regjering nå ødelegger mye godt arbeid som er gjort. Og denne bloggposten din blir jo egentlig bare absurd.

  Med vennlig hilsen Guri Waalen Borch, medlem av kultur- og oppvekstkomiteen, bydel Alna (Groruddalen)

  1. Guri, tusen takk for at du på en skikkelig, saklig og høflig måte sa det jeg hadde lyst til å si. Men jeg ble så sint da jeg så denne bloggposten at jeg hadde ikke klart å formulere meg så saklig som det du gjorde, så du skal ha stor takk! Og du, Erna.. Når du først skal skrive usannheter, så må du gjøre det litt vanskeligere å gjennomskue. Denne posten er rett og slett et så dårlig forsøk på å kaste blår i øynene til leserne dine at jeg er rett og slett målbundet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *