Årets viktigste kveldstur

Statsminister Erna Solberg i Ålesund.Fra toppen av Aksla, med fin utsikt over Ålesund. Foto: NORAD

Lørdag gikk jeg årets viktigste kveldstur, sammen med om lag 5000 sunnmøringer.

Turen symboliserer at vi nå er klar til å løse noen av verdens store utfordringer. Nemlig å utrydde ekstrem fattigdom og redde klimaet.

I Ålesund var stien fra torget og opp til Aksla fylt opp av lysende bokser med hvert sitt bærekraftsmål. Målene retter søkelyset på verdens 17 største utfordringer – som vi skal løse sammen!

Alle verdens land har klart å halvere antall mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Derfor har vi satt oss nye mål. 193 land er enige om en ny global handlingsplan for å løse viktige problemer som verdens land og mennesker står overfor – og som bare kan løses i fellesskap.

17 ambisiøse mål ble nedfelt og fikk navnet FNs bærekraftmål, eller verdensmålene om du vil.

Målene er vårt felles veikart for å redusere global fattigdom, for å sikre at flere barn får utdanning og bedre helsetjenester, og at vi sammen skal jobbe for en økonomiske vekst som tar hensyn til miljø og klima.

Bloggen fortsetter etter bildet.

Statsminister Erna Solberg i Ålesund.5000 mennesker var med på kveldsturen i Ålesund. Foto: Statsministerens kontor

Her kan du lese mer om bærekraftsmålene.

FNs generalsekretær har bedt meg være en av lederne for pådrivergruppen. Den skal sørge for at verdene når de ambisiøse målene. Og jeg legger vekt på et sentralt element i arbeidet: Ingen skal utelates. Vi skal nå ut til alle. Og vi har ingen tid å miste hvis vi skal nå målene innen 2030.

Ekstrem fattigdom skal utryddes. Samtidig skal vi bevare klodens bærekraft. Norge vil bidra betydelig, blant annet gjennom oppfølging av Paris-avtalen sammen med EU, klima- og skogsatsingen, og ressurser til globale klimafond.

Selv om Norge er et velutviklet land som allerede ligger godt an til å nå målene følger regjeringen aktivt opp områder hvor også vi har utfordringer. Det gjelder både unge som ikke fullfører utdanning og at mange med ”hull i CV-en” sliter med å komme seg i jobb.

Den største installasjonen i Ålesund er av verdensmål nummer 14: Livet under vann.

Den viser oss all plasten som ødelegger for fiskene, krabbene, havets økosystem. Og den forteller oss hva som må gjøres. Det må blant annet holdes ryddeaksjoner over hele verden. Og bedriftene må slutte å kaste plast-søppel i sjøen.

Bloggen fortsetter etter bildet.

Dette fant dykkerne på havbunnen like utenfor Ålesund sentrum. Foto: Statsministerens kontor

Les også: Hva gjør regjeringen for å hindre plast i havet?

Flere norske selskaper arbeider strategisk med bærekraftsmålene, fordi det er god business. Et av selskapene er Orkla som har forpliktet seg til å nå målene. I starten av mai skal jeg delta på en frokost i regi av selskapet hvor de skal fortelle hvordan det jobber for å oppnå forpliktelsen.

Samtidig vet jeg at selskapet skal utfordre nye selskaper til å forplikte seg til å nå verdensmålene. Det er viktig! Vi trenger næringslivet på lag skal vi klare å skape en bedre verden uten fattigdom og for å skape grønn økonomisk vekst.

Men vi trenger også frivilligheten, idrett og kultur, offentlig sektor og ikke minst: deg og din familie. Målene er globale, men løsningene er ofte lokale og alle kan bidra.

Derfor gjentar jeg takken til alle de som var med å gå kveldstur i Ålesund nylig. De var med på å kaste lys over den aller viktigste jobben vi har. Og jeg inviterer alle til å bidra.

7 tanker om “Årets viktigste kveldstur”

 1. llom Skill meKlima og miljø Erna klima kan vi ikke gjøre noe med,men det er så uendelig mye vi kan gjøre for miljøet og fattigdommen mendet enorme midlene som brukes på klima reduserer tempoet i løsningene som alle er enig i må skje.du tror meg selfølgelig ikke med dette om klima men moder jord vil kansje snart overbevise alle at fysikerne har tatt feil,Naturlige sykler Sol AMO og PDO peker mot kjøligere periode da vil CO2 mengden høyst sansynlig også gå ned Slik den gjorde etter utbruddet av Pinatubo. Hva da med tanke på midlene som har blitt brukt,i allefall vent til etter 2020 før dere gjør så mye mer så får vi se hva som er riktig.

 2. Klima?? Hva skal du gjøre med det? Det finnes sålangt ingen vitenskapelige bevis som gir noe grunnlag for CO2 hypotesen. Den er tvert imot motbevist av seriøse forskere. Ta tak i denne svindelen og få gjort noe seriøst om miljøet. Så har du ihvertfall noe å være stolt av. Å støtte opp om CO2 svindelen blir bare som en bomerang for deg og Høyre.

 3. Hvor seriøst er ditt arbeid for å redde klimaet?

  Våre utslipp av CO2 etter 1950 har øt, og dette er observasjonene:

  1) Synkende temperatur fra 1950 til 1976, stigende til 1996 og deretter ingen trend opp eller ned. Altså en pause, eller et opphør for de av oss som ikke er synske.

  2) En vesentlig grønnere planet, da biosfæren har kastet seg over en bedre tilgang på plantemat (CO2).

  Disse to punktene er tilsammen tre falsifikasjoner av hypotesen om den CO2-drevne oppvarmingen. Det er før jeg nevner at det er observert at endring av temperatur skjer før endring av CO2-nivå. Du forveksler altså årsak og virkning.

  Ditt arbeid for å redde klimaet er derfor useriøst.

  Ingen bestillingsforskning kan redde ditt omdømme dersom du fortsetter på ditt villspor for å redde klimaet!

  Kan du ikke heller redde befolkningen i Norge fra gribbene i det klimaindustrielle komplekset???

  En god start hadde vært å instruere din tidligere stabssjef som nå leder kringkastingsrådet, om at klimaensrettingen i NRK må opphøre slik at naturvitenskapen slipper til i sendetiden!

  Med vennlig hilsen
  Geir Aaslid
  Ex-Høyre-velger
  Talsperson for den tause klimarealistiske majoritet i befolkningen

 4. Kjære Erna. Fattigdom skal jeg mer enn gjerne være med på å utrydde, klima derimot bør nok klima ta seg av selv. Nå må vi styre dette etter fakta og ikke følelser. Miljøet derimot kan vi gjøre noe med alle sammen. Få de store bidragsyterne i verden når det gjelder forsøpling til å starye med panting og resirkulering. Har reist mye rundt i Sør-Amerika og det er en katastrofe. Norge er i verdenstoppen på resirkulering. Bruke energien din på dette og ikkedet du ikke kan gjøre noe med.

 5. Vi har snart en hel verden som sulter. Andelen som sulter øker! Det må dyrkes mye mer! Da nytter det ikke å redusere mengden CO2 i atmosfæren. CO2 er som kjent viktig for plantelivet på jorden. Utslipp av CO2 vil være av det gode. Hvis man så legger til at det er ikke CO2 som skaper ekstreme værsituasjoner, så bør man forstå hva som må gjøres. Dvs. snarere slippe ut mer CO2 enn å hindre utslipp av CO2. Det gjelder å ikke blande sammen vær og klima.
  Arthur Ellingsen
  realist med rett til å velge politisk partitilhørighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *