Det er vår sikkerhet det handler om

Ukraina har et akutt behov for mer støtte. Utfallet av krigen er avgjørende for vår egen sikkerhet og for stabiliteten i Europa. Vi mener Norge må tredoble støtten til Ukraina for neste år.

Ukraina

Erna Solberg, leder i Høyre
Ine Eriksen Søreide (H), leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité
Ola Svenneby, leder av Unge Høyre


Vi befinner oss i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. Putins krig herjer i Ukraina, og den truer også Norge. 

Ukrainas evne til å fortsette kampen handler ikke bare om vår sikkerhet i dag, men om hvorvidt våre barn og barnebarn skal få vokse opp i et fritt og fredelig Europa. Om de skal få oppleve den tryggheten vi har tatt for gitt.

Det er spesielt å oppleve at Støre-regjeringen ikke vil ta på seg ledertrøyen i håndteringen av vår tids største sikkerhetspolitiske utfordring. Det er bra å utvide Nansen-programmet til 2030, og det har Høyres støtte, men det er  krigen utkjempes – og det er nå den vinnes eller tapes.

Russland har den siste tiden vært på offensiven langs fronten i Ukraina. Russland klarer å produsere og kjøpe nok våpen og ammunisjon til å holde krigshandlingene gående. Putin får stadig mer omfattende støtte fra Kina, Nord-Korea, Iran og andre autoritære stater, som sender soldater, våpen, droner og utstyr, og kjøper olje fra Russland. 

Dette viser hvordan Russlands krig i Ukraina får en stadig mer global natur, og hvor og hvordan Russland henter militær og økonomisk støtte til å fortsette krigen. Russlands vilje til å bruke militærmakt for å oppnå utenrikspolitiske mål begrenser seg neppe til Ukraina. Moldova frykter at de er det neste landet som vil bli utsatt for russisk militærmakt. Ukrainas motstandskamp angår Europas og vår egen fremtidige sikkerhet.  

I denne situasjonen er det helt avgjørende at frie og demokratiske land som Norge hjelper Ukraina mer før det er for sent. Signalet vi sender om forsterket støtte til ukrainernes frihetskamp, sendes også til Putin. Putin må ikke få oppleve at det virker å overfalle et naboland og endre grenser ved hjelp av militærmakt.

For å oppfylle løftet vårt om å stå ved og støtte Ukraina så lenge det trengs, må vi ta et større ansvar når situasjonen krever det. Ukrainerne kjemper mot Putin med livet som innsats. De trenger støtte og våpen, og de trenger det nå.

For ukrainerne som kjemper for sin og landets selvstendighet og overlevelse har det ingenting å si om regjeringen kaller 15 milliarder et «gulv» eller et «tak». Det som betyr noe for dem er signalet om at Støre-regjeringen i budsjettet foreslår å nesten halvere støtten fra 27 milliarder kroner i 2024 til 15 milliarder kroner i 2025. 

I den akutte og dramatiske situasjonen i Ukraina foreslår Høyre i stedet å tredoble den norske støtten neste år, fra 15 til totalt 45 milliarder kroner. Midlene skal brukes i Ukraina for å ikke øke presset på norsk økonomi og renten her hjemme, og forslaget er i tråd med handlingsregelen. Det er ingen tvil om at 45 milliarder kroner er en stor sum, men vi mener dette er både nødvendig og riktig. Russlands brutale angrep på Ukraina øker i styrke og omfang. 

Slaget som utkjempes nå handler om friheten til dagens generasjon ukrainere. Men det er tryggheten til kommende generasjoner europeere som er i spill. Norge er en del av Europa. Det er våre og våre alliertes verdier og levesett, som er angrepet av Vladimir Putin.

Vi mener at hoveddelen av de 30 ekstra milliardene i 2025 bør gå til direkte å støtte ukrainsk forsvarsindustri. Den har betydelig produksjonskapasitet, men mangler penger. Innovasjonstakten er høy, blant annet fordi industrien er tett på de operative avdelingene og hele tiden forbedrer det de produserer.

Gjennom dialog med ukrainske myndigheter vet vi at det finnes produksjonslinjer som kan oppskaleres i løpet av tre til seks måneder, hvis Norge bidrar med finansiering. Den norske støtten kan dermed utgjøre en reell forskjell langs fronten i løpet av kort tid, og bidra til å endre krigens gang.

Det er en styrke at det har vært stor enighet om støtten til Ukraina i Norge. Det håper og tror vi også at det kan være fremover. Samtidig må Høyre si tydelig ifra når vi mener at Støre-regjeringens forslag til støtte for 2025 ikke er nok. Det haster å få på plass en enighet om å øke støtten til Ukraina i 2025. Jo lenger tid regjeringen bruker på denne prosessen, jo lenger tid tar det før Ukraina får hjelp.