Dialog for demokrati?

Dialog forutsetter at man snakker sammen, men Jonas Gahr Støre bør også vite at det betyr at man noen ganger må si klart ifra!

Iran er en eldgammel sivilisasjon med en stolt kultur. Iran er et land som særlig i tiden etter annen verdenskrig ble offer for utidig innblanding fra vestlige land som hjalp til med å fjerne den demokratisk valgte Mohammed Mossaddeq. Iran er et land Vesten må forholde seg til, både i Irak, i Palestina-konflikten og i Afghanistan.

Derfor må Vesten håndtere sin dialog med klokskap. Vi må forsøke å unngå at vår kritikk gjør at befolkningen vender seg mot Vesten og samler seg om et antivestlig regime. Men vi må heller ikke la oss skremmes til taushet!

12. juni var det presidentvalg i Iran. Valgene er ikke demokratiske: Alle som stiller, må godkjennes av den ikke-valgte “Øverste leder” Ali Khamenei. Et av kravene Khamenei stiller, er at kandidatene ikke må være så demokratiske at de stiller spørsmål ved hans rolle. Men det er altså valg, og folket i Iran engasjerer seg for å kunne påvirke sin fremtid. Det er deres soleklare rett.

De reelle resultatene av valget 12. juni får vi kanskje aldri vite. Kanskje vant den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Kanskje gjorde han det ikke. Indisiene på valgfusk var mange, og noen uavhengig granskning ser det ikke ut til at det blir.

I lys av de indisiene på valgfusk valgte millioner av iranere å protestere fredelig mot resultatet og kreve en uavhengig gjennomgang av valget. Regimet slo hardt tilbake. Så langt er over 30 drept og mange hundre er arrestert. Aviser stenges. Regimet vil skremme folket til taushet.

Men millioner av iranere har ikke latt seg skremme til taushet. Den tapende kandidaten, Mir-Hossein Mousavi har ikke latt seg skremme. Fortsatt høres trassige rop fra Teherans hustak hver natt: “Gud er størst!” og “Død over diktatoren!”

Den norske regjeringen har vært påfallende lavmælt om konflikten i Iran. Tyskland, Storbritannia og Frankrike var tidlig ute og kritiserte myndighetenes voldsbruk. President Obama, som har vært svært påpasselig med ikke å si noe som kan misbrukes av iranske myndighetene har også kritisert myndighetene, slik at folket i Iran får vite at verden ser hva som skjer, og at vi ikke skal glemme det.

Det er ingen grunn til at Norges stemme skal være så stille. Iranske myndigheter har hevdet at protestene er iscenesatt av utlendinger, og har brukt det som unnskyldning for å slå hardt ned på dem. Men er det noen som tror regime ville latt være å slå hardt ned på dem, dersom de ikke hadde disse grunnløse påskuddene? Iranerne selv tror ikke det; Regimet har vist sitt ansikt – og regimet har mistet ansikt.

Norge må gi sin støtte til iranernes rett til fredelige protester og til demokratiske valg. Regimet i Iran skal ikke få skremme et dialogsøkende Vesten til taushet stilt overfor alvorlige menneskerettighetsbrudd. Skal dialog ha noen mening, må vår røst høres i slike situasjoner. Det er i slike situasjoner at tale er sølv, og taushet er tull.

Jeg forutsatte i min første kommentar etter valget i Iran at Utenriksministeren klart gav uttrykk for at situasjonen i Iran var uakseptabel. Dette synes jeg ikke ministeren har fulgt opp, i så måte vil jeg komme med en ny oppfordring til Jonas: – Skru opp volumet på kritikken av regimet!

20 tanker om “Dialog for demokrati?”

 1. Det er litt søtt når norske politikere later som om de bryr seg om hvordan folk i andre land, som Iran, har det. Selvfølgelig, nå like før valget gjør dere ikke det. Ikke ellers heller, men enda mindre nå.

  Og så dette demokrativåset, valget i Iran var som å velge mellom Siv Jensen på morgenen eller Siv Jensen på ettermiddagen, samme kjerringa men kanskje litt surere på ettermiddagen? En uting uansett.

  Erna vet også at en bråinnføring av demokrati i Iran nå ville ført til totalt kaos og et rent helvete. Trolig verre enn det noengang har vært i Irak. Dummere er hun (erna) ikke.

 2. Du Erna! Æ vingle mella dokker i Høyre, og AP som æ har stemt på fordi æ har vært me i AUF. Ka dokker ønska å gjør mht kompetent arbeidskraft i distriktan? Det e jo ikkje mulighet for oss nyutdanna siviløkonoma å flytt heim til småkommunan, ettersom det ikke e jobba tel oss – og e det jobba, så går dissa tel sønnan eller døttran til en eller anna nessekonge. Det e jo vi som kan skape liv og bærekraftighet i distriktan sitt næringsliv. Vil dokker skape fleire kompetansearbeidsplassa eller fortsette med sentralisering?

 3. dette er så sant.. Norge må ikke bare tenke på den billige oljen i Iran, Vi iranere ble så fornærmet av det Støre sa om valget i Iran. Jeg håper at neste regjering skal være mer bestemt om det som skjer i Iran.

  Takk for inlegget

 4. Hei,
  Iran betyr”de fries land”. Vi har hatt konger som har befridd millioner av jøder og andre folkeslag fra tyranni, som for eksempel Kyros den store, kong Dariush den store,kong Shapour I osv…
  Folket elsker frihet som alle andre land i verden.
  Det folket mangler nå er støtte fra de så kalte demokratiske stater som Norge.
  Vi ser at den norske stat har flere titalls bedrifter som samarbeider aktivt i Iran med det islamske regimet. Folket i Iran er forvirret. Er ikke Norge et fritt land som respekterer demokrati og menneskeverd??
  Hvis det er riktig ,hvordan kan det være slik at den norske stat forhandler og samarbeider økonomisk med et barbarisk og islamsk regime som har okkupert landet vårt?
  Hvordan kan den norske stat påstå at de støtter demokrati og menneskerettigheter?
  Et land som gir ut Nobels fredspris til terrorister og presidenter som aktivt har vært innbladet i den islamske revolusjonen i Iran i 1979 og hjalp det islamske regimet å få makten, bør virkelig tenke seg om!
  Hva vi Alfred Nobel si om dette ,hvis han var i livet nå?
  Folket i Iran ønsker ikke militær innblanding fra andre land. Vi krever at den norske stat og andre stater som skryter av å være for menneskerettigheter og demokrati, å stoppe all samarbeid og økonomisk støtte til det islamske regimet i Iran.
  Norge må vise at nordmenn verdsetter demokrati og menneskerettigheter mer enn penger !
  Folket i Iran vil styrte regimet , det som gjenstår er : hvem som har vært folktes støttespiller og hvem ikke!!

 5. Forresten “allaho akbar” er et arabisk ord(setning) som betyr allah er STØRRE ,ikke stor!!
  Allah er arabernes Gud( i hvertfall etter islam)
  Allah er ikke nødvendigvis alles Gud,så den riktige oversettelsen av allaho akbar er : ALLAH ER STØRRE.
  Den unge generasjonen i Iran har fått nok av Islam.
  Landet vårt og det å leve i frihet og harmoni er mye viktigere enn religion som alltid har vært et hinder for menneskeverd og rettferdighet og frihet!

 6. Kjære Erna, les nøye til å lære virkligheten.
  Hitler , Mosulini ,Khomeini, og………var også folkevalgte ,hva gjørde de mot sine og andre land ?
  Mosadegh i hele 28 måneder statsminister posten har ført iran og iranere til et svært dypt okonomisk og sosial krise og elendighet ,streik , uroligheter som hverdagsliv . iran næemeste og sterkeste nabo Sovjet union hadde planlagt å utnytte den situasjonen i denne periode som var kalde krig perioden å innføre sin sterke innflyttelse til irans suverenitet og teretoriet fra kaspiske hav helt til persia bukta ,derfor han Mosadegh bør avsettes umiddelbart før iran blit et av Sovjet koloni eller deling i mange små biter med endeløse borger krig og fattigdom drukning .
  Kjære Erna , den såkalte valgresultat og valgfusk i iran er den minimale kriminell og forbrytelser som islamik regim har gjørt i hele 30 år i makten , derfor valget er den helt gammelt og dødt tema hos iranere , og i tillegg Ahmadinejad og andre såkalte kandidater tilhøre den samme barbar og terror kategori . Nå iranere har gått langt over dem og ønsker bare hele regime skifte og ikke mindre enn det .
  Jeg håper på din tilbakemelding.

  Mvh.
  Farhad

 7. Kjære Erna , det er svært irriterende at det såkalte norske politikere har ikke kjønte islamik terror regimets virkelige ansikt i HELE 30 år !!!!, hva dere har lært eller vet om norges eller utenrikspolitikk !!!!!!!! bare…. ? hvordan kan dere beskytte norge og norges befolkning av den utrolig mange fare momenter som står i rekke og rad innenfra og utenfra ?
  STAKKARS Islamik terror regime har vist mange ganger sitt real ansikt gang på gang fra første stund ,Herettelser av hundrevis av sivile og offisere fra Shahens tid, drape av mange opposisjoner i Paris , Berlin , Wien , Roma , Geneve , Dubai og …..inkludert William Nygård i Oslo husker dere ? angrepet på Usas ambassade å fangeskape av 53 diplomater i 444 dager , Terror ordere over Salman Rushdie , massakere av over 10000 opposisjoner i 1988 i Tehran , våpen og logistik og penger support av all islamik terror organisasjoner ( Hamas , Hizbolah , Alquida , Jihad , og….. i tillegg i latin Amerika i ( Venzuela , Bolivia , Nikaragua … )og Afrika ( Sudan , Somali … ) og mange flere terror og kriminelle handlinger inn og ut av iran . verdens POLITIKERE!!!!tenkte bare på business og okonomiske interesse eller!!! tungt sove perioder . Wakeup NOW ,maybe tommorrow is to late.

 8. Med all respekt for Erna sine synspunkter. Hun har skrevet og tatt opp et viktig tema for meg som Iraner. Det er 2 ting:
  1. Det er ikke Khamenei som bestemmer hvem siom kan stille til valg, men en såkalt “vokterrådet”. Rådet har 12 medlemmer, 6 prester og 6 jurister. Meste parten blir utnevnt av Khamenei selv. Så hva Erna sier er på en indirekte måte er korrekt. Dette bare for nøyaktighetsskyld.
  2. Forholdet mellom Iran og vesten har alltid vært komplisert. Hvis man kritisere makthaverne, kan dette ha motsatt effekt. Dette blir brukt av “turturisten” at: ah, nå vet vi hvor du ernære deg fra. Altså blir brukt mot opposisjonen. Samtidig bør man ikke ti stille. Man har en moralsk plikt for å reagere på urett, uansett hvilket land det dreier seg om. Pris. Obama har vært forsiktig, og synes på en måte klok. Samtidig nektet å anerkjenne valg resultatet pr. idag. Viser til det som Shirin Ebadi har sagt. Hun spør verdens samfunnet til en “politisk blokade” av nåværende regime i Iran. Jeg støtter Erna fult på kritikken for at man burde vært klarere i sin kritikk. Hva EU gjøre nå, synes bør man følge med.
  Siamak

 9. Fru Solberg, som en Norsk-iraner ville jeg takke deg for det innsiktfulle innlegget. Som du vet (tror vi begge er tilhengere av Rokkan), så er fenomenet demokrati ikke en statisk men dynamisk fenomen. Dvs å si et land er demokratisk eller ikke, er ikke like fortellende enn GRADEN og KVALITETEN av demokratiet. Når det gjelder Iran, så har du helt rett. Iran i dag er ingen demokrati, staten styres etter teokratiske prinsipper.

  Selvet offisielle navnet til staten vitner om dette og er et rent paradoks; Den islamske republikk Iran; En republikk (av latin: res publica, folkets ting) er en statlig styreform hvor overhodet er valgt for en bestemt funksjonstid. Landets overhodet (Rahbar) blir indirekte utvalgt, ikke av folket men av religiøse ledere (Ekspert Rådet). Når man kaller en republikk Islamsk, så innhenter man noen prinsipper som er uforenelige og paradoksale. En republikk skal selvfølgelig ikke være bundet opp mot noen religiøse eller ideologiske doktriner. Hva med de kristne, bahai, ateister osv. som er Iranske borgere?

 10. Hva Erna måtte mene om styrken i Støres kritikk av regimet i Iran er for meg uinteresant. Dette demonstrerer for meg at Høyre overhodet ikke evner å “komme på banen”. Udugelighet skal ikke betale seg, min stemme går for første gang et annet sted.

 11. Jeg tror Solberg meget vel kan la kommentaren fra surmelka i fred.
  Derimot vil det være intressant å høre om et seriøst parti som Høyre automatisk vil støtte tilhengere av Folkets Mujaheddin, som har vært svært flinke til å skaffe seg støtte blant europeiske, konservative parlamentarikere, til tross for at de blant de fleste opposisjonelle iranere gjelder for å være de rene quislinger. Hvem er det egentlig Høyre støtter?

 12. Hva faaaaaen :S Dere trenger ikke å bry dere om landet mitt.. Selvom norge er verdens rikeste land har de ingen forsvarsgrene i forhold til det iran har, so shut ur fucking mouth dere.. Før dette var høyre party-et jeg argumenterte for men nå selvom jeg telles norsk statsborger hater jeg norge, høyre og hun dere erna..

 13. En ting er å ha en hard tone. Støre har sagt klart ifra men burde vel si ting enda mer tydelig. Men et annet viktig spørsmål er hva bør vi gjøre utover det å plapre ? Eneste realistiske må være å utøve visse sanksjoner mot Iran samt vurdere militærstøtte til opposisjonen.

 14. Hvor mange ganger skal Støre be iransk ambassade på kaffe besøk hos seg, kose prat nytter ikke , la Norge være det første landet i verden som kaster ut iranske diplomater. Er virkelig handelen med Iran vert det blodet som renner i gata i Tehran ?!

 15. Salaam Erna-jaan!

  Eksil-iranere, eller iranere som bare bor et annet sted enn Iran – har ikke gjort jobben sin selv, tvert imot støtter de aller fleste opp under regimet ved å drive utstrakt handel med hjemlandet. De aller fleste med oppholdstillatelse her hjemme, kjører dobbelt statsborgerskap – og reiser hjem jevnlig.

  De har altså ikke vært ikke politiske lengere enn til egen lommebok, men demonstrasjonene – og Neda – har vekket både Hezbollah og royalister, både ute og hjemme – slik at de trekker i samme retning.

  Jeg tror ikke Adolph her oppe har rett i at det vil bli verren enn Irak, perserne er et pragmatisk handelsfolk. De vil, hvis de ikke er under åket av 200000 revolusjonsgardister, motta sin eventuelle nye frihet med åpne armer – selv om det sikkert vil finnes en og annen (vel, kanskje mange) gærninger der ute også.

  Nå er det håp. Nå er de ikke bare sinna i Iran, de er sinna i resten av verden også. Jeg er enig i å skru opp termostaten.

  Dæste shoma dærd nækkone.
  (takk)

 16. opposisjonelle iranere gjelder for å være de rene quislinger..
  __________

  Etter Det kaspiske hav så det er atomanlegget Natanz

  takk
  zohre

 17. Høyre har sittet i regjering, Erna vet jævlig godt at Støre har sagt akkurat det som kan sies all den tid vi forholder oss til diplomati og dets vesen. Og i motsetning til barbarene i FrP vet jo Erna at Diplomati faktisk er viktig.

  Irans regjering vet nøyaktig hva Norge som stat mener, dvs at Norge ikke tror en døyt på valget deres, men velger å gi faen fordi alternativet (sett fra norsk ståsted) ikke er et hår bedre.

  Men jeg hadde ventet mer fra Høyre her, ikke en lett oppspydd populistisk FrP suppe, som jeg har sagt før, dess før Høyre kvitter seg med Erna, dess bedre er det. Jeg har stemt Høyre i mange år, men med en slik leder som partiet nu holder seg med… ikke faen.

  Verdi. Tenk over hva det betyr.
  Konservativ. Tenk over hva det betyr.

  Er Ernas Høyre verdikonservativt?

  Rest my case.

  Og hva eksiliranere i Norge innbiller seg at Norge kan gjøre i Iran… herregud. Get a fcking life.

 18. Her var det jammen ikke mange svar å få….
  Er herr Løkke på ferie?

  Noe av poenget med å åpne for kommentarer på innlegg er vel at man ønsker en dialog?

  Forholder det seg slik at Erna (eller hvem det nå er som skriver disse innleggene) påberoper seg å være innehaver av sannheten? Er det slik at enhver kritisk kommentar kommer fra kunnskapsløse fjols, og at det derfor kan rettferdiggjøres at de møtes med taushet ?

  Hallo Herr Løkke? Har De ikke tenkt å svare?

  (Jeg har lært meg å se frem til Herr Løkkes svar)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *