95 dager igjen – et annerledes samfunn?

Det går nesten ikke en dag uten at jeg leser et leserinnlegg skrevet av Ap eller Fagforbundstillitsvalgte som slår fast at jeg har sagt at ” Høyres mål er et helt annerledes samfunn”. Senest i dag var det den ellers så trauste og saklige stortingsrepresentanten Svein Roald Hansen fra Østfold som brukte dette. Som oftes knyttes det til en beskrivelse av alt det gode ved det norske samfunnet som jeg og Høyre skulle ville endre. Denne bruken av sitatet er hentet fra en bok skrevet av tidligere Ap rådgiver, nå Fagforbundsansatt Wegard Harsvik.

Ja og jeg har skrevet det, jeg vedkjenner meg at dette er en setning jeg skrev i 2008 i innledningskappitelet til en debattbok / hefte vi ga ut før vi skulle vedta nytt prinsipprogram. men i hvilken sammenheng sto det? Å trekke ut en setning av en sammenheng kan gjøre at den oppfattes helt annerledes

Så her er teksten o gsammenhengen setningen står i :

“Ulike mennesker behøver ulike tilbud, og ulike mennesker skaper ulike løsninger. Mangfold dreier seg om å slippe alle gode krefter til i arbeidet for å skape et bedre samfunn. Vi har i dag en regjering som ensretter tilbud og forsøker å samle mest mulig makt under samme paraply – den offentlige og politikerkontrollerte paraplyen.Høyres mål er et helt annerledes samfunn: Et samfunn med maktspredning og mangfold. Et samfunn der mennesker får muligheten til å ta i bruk sine egne ideer og sin egen skaperkraft.
På noen samfunnsområder dreier mangfoldet seg om utfyllende og supplerende tilbud som tar hensyn til at vi er ulike. Det som passer til deg, passer ikke nødvendigvis til meg. Det helt sentrale for Høyre er å bygge samfunnsmodeller som ikke administrativt velger ut én enkelt løsning, som ensretter tilbudene fordi de er økonomisk mest effektive, er ideologisk riktigst eller gir en faggruppe eller fagtenkning monopol på sannheten.”

For mange som nå har skrevet innlegg og brukt enkeltsitatet vil det nok gi litt flau smak i munnen å se fra hvilken sammenheng sitatet er klippet og hvordan de forvrenger den.
Du kan jo selv gjør deg opp en mening om debattnivået når man trekker ut en halvsetning ut fra denne sammenhengen og bygge et helt innlegg om rasering av det norske samfunn på det.

Det er mulig AP mener maktspredning og mangfold er en trussel mot vårt samfunn, jeg mener det er en berikelse.

10 tanker om “95 dager igjen – et annerledes samfunn?”

 1. Jeg er så glad for vi har deg Erna, du ser enkelt mennesket, verdien i hver en av oss. Vi har alle en oppgave, å skape et godt samfunn hvor vi får ta egne valg, på grunnlag av det som er best for hver enkelt av oss. Jeg syns du er helt fantastisk og du tenker nyansert. Ingen tvil hvem som får min stemme.
  Ha en riktig god helg Erna.

 2. Det er flott at du har sterk tro på de gode kreftene i mennesket. Men all historie og dagens situasjon i de fleste land i verden tilsier at de fleste mennesker uavhengig av si posisjon i samfunnet, tenker mest på seg selv. Da vil den sterke sin frihet oftest være på bekostning av den svake, ikke til fordel for! Jeg er ikke for at staten skal bestemme over detaljer i mitt liv, men jeg aksepterer at der må være regler som sier at jeg må dele av min overflod med andre. Min stemme til høsten går til det parti og de politikere som jeg mener vil finne den beste balansen mellom personlig frihet og pålagte plikter og hensyn til samfunnet vi lever i. Der må også være andre incitamenter enn å tjene flest mulige kroner. Når “personlig frihet” blir til pur egoisme, blir det negativt.

 3. At AP mener maktspredning og mangfold, idérikdom er en trussel mot vårt samfunn er ubegripelig. Men de motsier seg selv. Når målsettingen ikke er å gå til angrep på Erna og Høyre snakker de varmt om innovasjon, hvor viktig det er for samfunnet osv. – I innovasjon er det jo nettopp mangfoldet, de nye ideene som skal stimuleres. AP har sogar inngått langsiktige avtaler med en rekke entreprenører der de betaler lønns- og driftskostnader i en årrekke for å styrke entreprenørenes konkurranseevne. De motsier seg selv, og snakker den veien vinden blåser.

 4. Hei Erna, jeg vet ikke om du vil gjøre meg til latter nå, men jeg har et par ideer for høyere utdanning. Det hele går ut på og fjerne bachelor og mastergrader, og heller gi en skoletilværelse som på videregående, bare av vanskeligere grad selvfølgelig. Med avsluttende eksamensarbeid, + at man bruker deler av utdanningen utplassert i en bedrift som er knyttet opp mot hva man skal bli.

  vi har nok helt forskjellig syn på saken, men tiden har vist at mange sliter med og bli ferdig på normert tid med å skrive slike dype oppgaver, jeg prøver ikke å sette ned kravene til folk her, men jeg mener at bachelor og master oppgaver ikke nødvendigvis er en norm på om noen er en dyktig sykepleier, Humanetiker, eller statsynser for den slags skyld.

  Det er dessuten mange utdanninger på høyere utdanning som slettes ikke tilsvarer kompetansen som kreves for å søke høyere utdanning engang, poenget er at det er to helt forskjellige ting. hvis vi tar sykepleier som et eksempel, ja det er viktig at sykepleierne er flinke i matte så de blander riktig med medisiner, det er viktig at de har empati osv. Men som nevnt, så ser jeg ikke helt poenget med at sykepleierne må ha studiekompetanse. Faget norsk f.eks burde ikke få lov til å være en pekepinn på om folk kan få lov til å bli sykepleiere, du må ikke være mester i språkhistorie for å kommunisere med pasienter. Men igjen så kan det jo hende at jeg bare er en synsende tulling.

  Jeg håper du leser dette og tar det inn over deg, mange lærere føler nok også det samme som jeg påpeker her.

  Jeg vet at det er mange som misliker dette sterkt, men om høyere er et parti som er imot sosialdumping så burde dere gå foran og finne bedre tilbud og få folk kvalifiserte for jobber. Bare tenk på det, det burde være mer samsvar mellom hva som kreves i det yrket folk ønsker og tingene dem må igjennom på sin utdanning.

 5. Spennende å lese om det du skriver på bloggen din. Det er viktig å engasjere seg politisk, og nå fikk jeg selv lyst til å stille som elevrådsleder! Kanskje jeg gjør det til neste år? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *