Faller EØS-avtalen bort, vil ledigheten øke, verdiskapingen synke og velferden svekkes.
EØS-avtalen dreier seg om mer enn handel og markedsadgang. Avtaleverket sikrer oss like rettigheter som forbrukere når vi handler varer og tjenester. Det gjør at vi fremfor 31 ulike nasjonale regelverk om en vare eller tjeneste, har ett. Noe som er forenklende for både næringsliv og forbrukere.
Den gir også norske borgere rettigheter til å bo, reise, jobbe, studere og få helsehjelp i EØS-området. Det er EU som har sikret at tidligere sjokkregninger på mobilbruk på ferie nå er historie, ikke mobilselskapene.
Gjennom avtalen får vi tilgang til EUs indre marked. Dermed utvides hjemmemarkedet til norske bedrifter fra fem til 500 millioner personer, og fra i underkant av 300.000 til over 26 millioner foretak. Vi eksporterte varer og tjenester til EØS-området for nærmere 280 milliarder kroner i 2017.
Cirka 80 prosent av all vår eksport går til EØS-området. EØS-avtalen gir norske bedrifter rett til å delta i offentlige anskaffelser i det indre marked. Disse anskaffelsene har en verdi på cirka 420 milliarder euro per år. Europa er også det viktigste markedet for norsk skipsfart.
Dersom EØS-avtalen faller bort, vil vår handelsrelasjon med EU bygge på handelsavtalen med EF fra 1973 og WTO. Handelsavtalen fra 1973 er en gammeldags handelsavtale med et svært begrenset virkeområde. Den regulerer bare handel med produkter – i praksis industrivarer.
De generelle WTO-bestemmelsene gir også norske forbrukere og bedrifter vesentlige dårligere vilkår enn EØS-avtalen.
I praksis betyr det at norsk næringsliv vil møte helt andre barrierer i Europa. For eksempel vil over 200 vogntog med sjømat som daglig passerer grensen til EU, bli gjenstand for EUs veterinærkrav og full grensekontroll.
Alle varepartier som skal inn i EU må få utstedt helsesertifikater. Det vil gi økte kostnader og ventetid. Norske bedrifter vil ikke kunne delta i offentlige anskaffelser.
Skjer dette, vil konsekvensene for norsk næringsliv være katastrofale. Norge er et lite land som har bygget sin velferd på handel med andre land. I en tid med reell fare for handelskrig blir derfor en avtale med vårt suverent største marked enda viktigere.
Det så vi da Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker sa at Norge ikke vil rammes av en straffetoll på stål og aluminium, som kan ilegges andre land utenfor EU.
EØS-avtalen kan falle bort på to måter. Enten ved at Norge sier den opp, eller ved at vi ved å si nei til rettsakter fra EU gjennom reservasjonsretten, opplever at hele EØS-avtalen eller området det gjelder settes ut av spill. Det vil ha større konsekvenser enn at ting forblir som i dag.
At Norge sier opp EØS er lite sannsynlig. Jeg er mer bekymret for at det er sterkere tendenser til politisk bevegelse i retning av å bruke reservasjonsretten.
Erfaringene fra brexit så langt tilsier at hvis vi legger ned veto, vil det få store konsekvenser. EU aksepterer ikke at Storbritannia plukker noen rettigheter som de ønsker, samtidig som de ikke vil akseptere de plikter som følger med.
Et forpliktende samarbeid innebærer både rettigheter og plikter – dette gjelder også for Norge.
Derfor bekymrer det meg at ulike partier er i bevegelse om EØS. Flere partier har varslet motstand mot EUs fjerde jernbanepakke og planene om et felles europeisk arbeidsmarkedsbyrå. Jernbanepakken er et godt eksempel på hva slags Europa vi har takket være EU.
Mens man tidligere bevisst bygget jernbanen for at det skulle være vanskelig å kjøre tog mellom land, av frykt for militær invasjon, vil man nå gå motsatt vei. Effekten blir at tog kan konkurrere med fly som et effektivt reisemiddel på kontinentet, på en helt annen måte enn før. Noe som vil bidra til lavere utslipp av klimagasser.
Derfor skal man blant annet implementere standardiserte tekniske løsninger. Den andre delen av jernbanepakken handler om å avholde konkurranse ved kjøp av offentlige persontransporttjenester. I Norge har vi erfaring med dette på Gjøvikbanen.
Transportøkonomisk institutt konkluderte allerede i 2010 med at det ga lavere kostnader for det offentlige og bedre tilbud til passasjerene, uten at det gikk på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser.
Et felles europeisk arbeidsmarkedsbyrå kan bli et godt bidrag til å bekjempe grensekryssende arbeidslivskriminalitet. Likevel er det varslet motstand også mot dette.
Tidligere var det bred konsensus om at EØS var en stolpe i norsk politikk. Nå kan den være i ferd med å rives opp. Partiene som bidrar til det, står i praksis for en politikk som vil svekke jobbene og velferden
Lurer seriøst på hvilke avtaler våre EU politikere har fått.. Her gir vi bort selvråderett, raserer norsk sårbar natur og dyreliv med vindturbiner og tvinger norske forbrukere til å betale fauna-kriminaliteten mens Blackrock, Google og Credit Suisse får kjøpe strømmen og slå seg på brystet med miljø. ACER, der ga dere bort Norges suverenitet over vår dyrbare vannkraft i tillegg til raseringen av naturen dette vil medføre for å tilfredsstille Europas industri, mens vi selv skal betale i svindyre dommer til el.kraft selskapene mens Norsk industri og private husholdninger må lide. Dere har bombet selvstendige land etter land og kaller det bombetrening! og i ettertid inviterer dere migranter som kun kommer for økonomisk gevinst. Snart har dere gitt bort hele Norge. Kjøss katta! Dere er blitt motbydelige og fortjener å bli stilt for riksrett.
“I praksis betyr det at norsk næringsliv vil møte helt andre barrierer i Europa. For eksempel vil over 200 vogntog med sjømat som daglig passerer grensen til EU, bli gjenstand for EUs veterinærkrav og full grensekontroll.”
ER DET IKKE BRA MED VETERINÆRKRAV PÅ EKSPORTERTE PRODUKTER FRA NORGE ??? BURDE DET IKKE VÆRE VETERINÆRKRAV OG GRENSEKONTROLL PÅ KJØTTVARER SOM IMPORTERES HIT OGSÅ ?
“Alle varepartier som skal inn i EU må få utstedt helsesertifikater. Det vil gi økte kostnader og ventetid. Norske bedrifter vil ikke kunne delta i offentlige anskaffelser.”
HAR IKKE SETT NOEN HELSESERTIFIKATER PÅ PRODUKTER SOM ER IMPORTERT TIL SVERIGE FRA UTENFOR EU. HVORFOR ER KJØLEDISKENE I SVERIGE FULLE AV LAMMEKJØTT FRA NEW ZEELAND NÅR VI HAR SÅ STORT OVERSKUDD PÅ LAGER I NORGE – SOM KAN SELGES MEGET BILLIG.
MENER DU FOR ALVOR AT EU IKKE LENGER VIL HA VÅR OLJE OG GASS, ALUMINIUM OG FISK HVIS VI IKKE ER MED I EØS ? ELLER ELEKTRISITET ? I SÅ FALL, SÅ HAR IKKE EU BRUK FOR DET, VEL ? NÅ NÅR SKOTTLAND IKKE LENGER BLIR MED I EU, SÅ VIL JO IKKE NORGE HA STØRRE KONKURRANSE PÅ TOLLSATSER PÅ OPPDRETTSLAKS DERFRA, OG HOVEDARGUMENTASJONEN FRA EU.AVSTEMMINGEN 1994 FALLER DA BORT.
Makan til tøv!
For norske arbeidstagere medfører EØS en ENORM konkurranse om jobbene innenriks! Og fri flyt av varer??? Bare tøv!
Jeg må fremdeles bruke 1million på å kjøpe en bil min svenske kollega betaler 300.000 for!
Og – EØS avtalen er ikke bare en handelsavtale, den er direkte grunnlovsstridig og nasjonsnedbyggende!
JA til handelsavtaler
NEI til den udemokratiske Europanasjonen!
Skremselspropaganda
Erna, velferden vår har aldri vært så dårlig som etter at dere tvangsinnmeldte oss i EØS. Tror dere folk er dumme? Mange har tapt på uførereformen, og dere fortsetter å kutte i velferden til de fattigste og svakeste i samfunnet, det er vi som må ta regninga for EU flørten deres, mens dere selv bevilger dere fete lønninger på skattebetalernes penger, og så kan dere gå bort å få dere en skattefri jobb hos EU vennene deres etterpå, mens dere samtidig maner oss andre dødelige om å betale vår skatt med glede. Det er jo så horribelt frekt at man kan ikke annet enn å le, for man er tom for tårer. EU motstanden stiger og stiger i Europa, selv om dere gjennom media prøver å gi inntrykk av noe annet. Jeg kan ikke annet enn å håpe og be om at det er et EU kritisk parti som vil få nok stemmer til å melde oss ut av katastrofen, et parti som kan være samlende nok for høyre og venstrevelgerne til at de faktisk kan få nok makt til å gjøre det. Måtte det skje…